CORONARESTRIKTIONERNA

Slopade krav på munskydd hos flera flygbolag

Kabinpersonalen delar ut mat på det första charterplanet som lyfte från Arlanda till Rhodos i juli 2020. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Flyg (TT)

I över ett år har munskydd varit obligatoriskt vid flygresor. Men nu slopar flera svenska bolag kravet – trots att de internationella rekommendationerna kvarstår.

I maj 2020 införde EU:s flygsäkerhetsmyndighet Easa rekommendationer kring munskydd för passagerare och kabinpersonal ombord på flygplan. Flygbranschens internationella samarbetsorganisation IATA gick steget längre och gjorde munskydden obligatoriska, med hänvisning till rekommendationer utfärdade av FN:s luftfartsorgan ICAO. Sedan dess har samtliga svenska aktörer krävt munskydd ombord – till nu.

– Vi har ändrat kravet till en rekommendation ombord och vi känner oss helt trygga med det beslutet. Nu när Folkhälsomyndigheten ändrade sina rekommendationer generellt följde vi och andra flygbolag efter och lättade på det obligatoriska kravet, säger Air Gotlands regionchef Michael Enlund.

Högt bokningstryck

Personal ombord kommer dock fortsatt att bära munskydd. Enligt Enlund är bokningstrycket "väldigt högt" på bolagets flygningar under hela sommaren.

TT: Är det då en bra idé att lätta på munskyddskravet just nu?

– Det är det, eftersom vi inte bör gå ifrån myndigheternas rekommendationer. Sverige öppnar upp och det kan man tycka vad man vill om, men vi kan bara förhålla oss till vad myndigheterna säger och anpassa oss. Om de lättar på kraven, ska vi också lätta.

Även flygbolaget Bra har slopat munskyddskravet med hänvisning till regeringens och Folkhälsomyndighetens lättade coronarestriktioner. Detsamma gäller för Air Leap, som flyger till flera destinationer i Sverige, Norge och Finland.

– Generellt har flyget varit tuffare mot sig själva än något annat skrå under pandemin. Vi kände att om man slopar restriktioner kring tunnelbana och kollektivtrafik kan inte vi ligga kvar med den typen av krav, säger Jens Harrysson vid Air Leap Scandinavia.

Fortsatt krav hos SAS

Den största svenska aktören, SAS, har dock inga planer på att ändra sina krav.

"Vi har fortsatt samma krav som SAS införde i maj 2020 och fortsätter att följa de europeiska luftfartsorganet Easas rekommendationer kring munskydd och andra åtgärder", säger bolagets presschef Freja Annamatz i en mejlkommentar.

Swedavias rekommendation om att bära munskydd på landets flygplatser – som dock aldrig har varit ett krav – ligger även den kvar, enligt presschef Robert Pletzin.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har ingen kommentar till de slopade munskyddskraven hos flera flygbolag, uppger myndigheten via mejl. På FHM:s sajt hänvisar man fortsatt till IATA:s krav på munskydd.

Charterbolagen Ving, Tui och Apollo anger fortfarande på sina sajter att munskydd är ett krav under hela flygningen.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta

Alla har ett personligt ansvar att resa så smittosäkert som möjligt, det vill säga göra det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra.

Undersök på förhand vilka regler och rekommendationer som gäller på ditt resmål. Har du symtom som kan bero på covid-19 bör du inte resa alls. Om du träffar nya människor på resmålet bör du minska risken för smittspridning genom att hålla avstånd och helst träffas utomhus.

Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du testa dig, isolera dig och stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen – eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, med minsta möjliga risk för att smitta andra. Tänk också igenom vad du gör om någon i sällskapet blir sjuk.

Undersök vad som gäller för din resa innan du reser genom att kontakta researrangören och ditt försäkringsbolag.

Källa: Folkhälsomyndigheten