CORONAVACCINERINGEN

SKR om tredje dos för vuxna: "I senaste laget"

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens planering. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Coronaviruset (TT)

Alla vuxna mellan 18 och 65 år ska få en tredje dos vaccin mot covid-19.

Men det kräver omfattande insatser, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), som nu riktar kritik mot Folkhälsomyndighetens korta framförhållning.

Det är bra att regionerna nu får besked om den fortsatta vaccinationsplaneringen, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR. Samtidigt anser hon att det kommer "i senaste laget".

Att vaccinera hela den vuxna befolkningen ställer höga krav på regionernas vaccinationskapacitet.

– Regionerna har hela tiden behövt anpassa sitt vaccinationsarbete utifrån de nationella rekommendationerna. När nya direktiv kommer försöker de rigga om sin verksamhet eftersom, och säkra upp personal och lokaler. Det kräver planering och framförhållning, säger Emma Spak till TT.

– Vi har hela tiden efterfrågat tydliga besked med god framförhållning. Regionerna måste vara extremt snabbfotade för att kunna möta rekommendationerna, men planeringen tar lite tid.

Skalat ner kapaciteten

Regionerna hade under våren och sommaren mycket hög kapacitet, men många har under hösten skalat ner efter tidigare besked från Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationsarbetet ställdes om till mer uppsökande verksamhet mot mindre grupper, exempelvis skolor, äldreboenden och vårdcentraler, då gällande dos ett och två.

– Folkhälsomyndigheten flaggade under hösten för att dos tre skulle hamna först efter årsskiftet, och att personer med sänkt immunförsvar och personer på särskilda boenden skulle prioriteras innan dess, säger Emma Spak.

Nya bud från FHM

I slutet av september inkluderades personer i åldern 80 år och uppåt, och månaden därpå blev det även aktuellt för personer i åldersgruppen 65 år och uppåt.

Därefter kom nya bud med att de sex månader som skulle gälla mellan dos två och dos tre i stället blev fem månader, enligt Spak.

TT: Hur ser tålamodet ut hos regionerna?

– Det finns en förståelse i att det är svårt att långt i förväg veta hur det ser ut med smittspridningen, men det behöver också finnas en förståelse från deras (Folkhälsomyndighetens) sida att det är en väldigt omfattande verksamhet och att det tar lite tid att möta efterfrågan.

TT: Kommer ni att klara utmaningen?

– Vi har inte sett hur beslutet ser ut exakt. Regioner behöver få klarhet i hur snabbt det här måste gå.

Parallellt pågår också influensavaccinering, samtidigt som regionerna måste se till att lokaler, personal och utrustning finns tillgängliga. Dessutom kanske det även behövs en komplettering med extern vaccinationskapacitet.

– Nu behöver man kanske återigen aktivera vaccinationscentraler för de här nya grupperna, säger Emma Spak.

Regionerna har hittills gett närmare 15,5 miljoner doser vaccin, enligt SKR. Dagens besked innebär att regionerna ska ge ytterligare cirka 8 miljoner doser vaccin under de kommande månaderna.

Veronika Åström/TT