DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Så påverkas besöksnäringen på lång sikt av pandemin

Besöksnäringen kommer att ändras radikalt även efter pandemin. Det tror forskaren Ola Thufvesson, skriver Besöksliv.

Bild: Mostphotos

Ola Thufvesson, platsforskare på Lunds universitet, ser en trend att allt fler svenskar arbetar på distans och kanske på annan ort även efter pandemin. Det kommer att påverka var framtidens restauranger etablerar sig.

– När kontorsfolket finns mer utspridda ökar efterfrågan på restauranger, bagerier och mataffärer lokalt. Det kan leda till en bättre matkultur lite mer utspritt, även i ytterområden. Vi kanske närmar oss länder som Storbritannien och Tyskland där det finns lokala krogar med bra matkultur lite överallt, säger han till Besöksliv.

Han tror också att resandet förändras i grunden, att vi reser färre gånger men att de blir längre i tid. Det skapar också möjligheter och utmaningar för hotellnäringen.

Besöksliv: ”Snart kanske vi kan visa upp levande samhällen igen”