DEN SVENSKA SÄKERHETEN

S-förbunden om tidigarelagt Natobesked

Lisa Nåbo, förbundsordförande SSU talar på Rune kursgård 2021. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Socialdemokraterna har beslutat att meddela partiets ståndpunkt i Natofrågan på söndag, en vecka tidigare än beräknat. Trots det anser inte S-förbunden att partistyrelsen tar ett förhastat beslut.

Tidsramen för Socialdemokraternas beslut i Natofrågan spelar ingen roll, menar S-förbunden Tro och solidaritet och Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

– Vi tycker snarare att det är själva beslutet som är intressant, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo.

"Känner sig tvungna"

Båda förbunden står fast vid ett nej till ett Natomedlemskap. SSU:s ordförande konstaterar däremot att det nuvarande säkerhetsläget har förändrats så pass mycket att ett medlemskap kan vara det bästa för Sverige.

– Det viktigaste är Sveriges säkerhet. Jag är helt övertygad om att man egentligen inte vill men att man (Socialdemokraterna) kanske känner sig tvungna på grund av situationen, säger hon.

– Jag sitter inte på någon hemligstämplad information om vilka hot som finns mot Sverige eller inte. Så jag tycker att det är svårt att gå ut och säga att det går för fort för jag vet inte vad som blir konsekvensen om det går långsamt.

TT: Ser ni några fördelar med ett Natomedlemskap?

– Det är klart att Sveriges försvarsfråga hade stärkts med ett Natomedlemskap, frågan är bara på bekostnad av vad och om hotet förstärks, säger Lisa Nåbo.

"Sjävständiga beslut"

Ordförande i Tro och solidaritet, Sara Kukka-Salam, menar att Sveriges säkerhet kommer att påverkas om Finland väljer att gå med i Nato. Det är däremot inte en anledning för Sverige att göra detsamma.

– Sverige ska fatta självständiga beslut som inte ska vara avhängt på vad Finland gör, säger hon.

– Det optimala är om principer gällande kris fattas i fredstid för att det inte ska bli förhastat. Jag är den första att beklaga att Finland går för fort.

Amanda Alvarsson/TT

Fakta

9,10,12 maj – Socialdemokraterna har "dialogsamtal" för medlemmarna om säkerhetspolitiken.

12 maj – President Sauli Niinistö ska ge besked om sin syn på Natomedlemskap senast detta datum.

13 maj – Den säkerhetspolitiska analysen ska presenteras. Alla riksdagspartier är med i samtalen under ledning av utrikesminister Ann Linde (S).

14 maj – Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige, fattar beslut om Natomedlemskap. Statsminister Sanna Marin ska ge besked om sin personliga ståndpunkt inför mötet.

14 maj – Ann Linde och hennes kollega Pekka Haavisto (De Gröna) deltar i Natomöte i Berlin.

15 maj – Socialdemokraterna har ett extrainkallat partistyrelsemöte för att gå igenom resultaten av den säkerhetspolitiska dialogen som hållits med distrikten och medlemmar. Ett beslut kommer också då.

17–18 maj – President Niinistö kommer på statsbesök till Stockholm.

24 maj – Socialdemokraternas partistyrelse möts. Innan partiet kallade till extrainkallat möte den 15 maj var det då, senast, partiet lovade ett besked.