CORONAVACCINERINGEN

Regionerna tjänade miljoner på covidtestning

Flera regioner har gjort stora vinster på PCR-testningen, tack vare att regeringen sköt till statliga bidrag. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Vård (TT)

Flera regioner har tjänat mångmiljonbelopp på PCR-testningen av covid-19 under pandemin, rapporterar SVT.

Störst överskott har Stockholms region fått: 1,7 miljarder kronor.

Under våren 2020 sköt regeringen till statliga bidrag för att testningen skulle komma i gång och ett schablonbelopp sattes till 1 400 kronor per test. Men flera regioner har lyckats få ner kostnaden och därmed fått ett överskott för varje utfört test.

Totalt har regionerna gjort en vinst på drygt 3,5 miljarder kronor på testningen under 2020 och 2021, visar siffror för de regioner som SVT har tagit del av.

Stockholms region hade lägst kostnad i landet för testen: 522 kronor per test. Regionen fick då ett överskott på 778 kronor för varje utfört test, och tjänade nästan 1,7 miljarder kronor under 2020 och 2021.

– Karolinska har gjort en effektiv förhandling och lyckats få ner priserna på testerna. Vi har använt pengarna från överskottet till att klara covidvården i övrigt, säger Iréne Svenonius (M) som är finansregionråd i Stockholm, till SVT.

Näst störst överskott har Västra Götalandsregionen fått, 648 miljoner kronor, medan Västerbotten fick det tredje största överskottet, på 336 miljoner.