CORONAVACCINERINGEN

Över miljarden vaccindoser utdelade i Kina

Pekingbor i munskydd köar för att få en spruta av det kinesiska Sinopharm-vaccinet tidigare i juni. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina (TT-AFP)

Över en miljard vaccindoser mot covid-19 har delats ut i Kina, enligt landets hälsomyndighet – över en tredjedel av det totala antalet doser som hittills använts världen över.

Hur många kineser som fått vaccinet är dock oklart. Landets vaccinationskampanj fick en trög start, och den upplevda bristen på transparens i kombination med tidigare vaccinskandaler har lett till motstånd bland befolkningen. Vissa provinser erbjuder nu gratis vaccin för att få folket att rulla upp skjortärmarna. På sina håll har vaccinskeptiska kineser även lockats med ägg och shoppingkuponger i utbyte.

Ett utbrott av den alltmer utbredda deltavarianten i den sydkinesiska staden Guangzhou har dessutom fungerat som en väckarklocka för många tidigare ovaccinerade kineser. På söndagen rapporterade landet 23 nya bekräftade fall av covid-19.

Fyra olika vaccin används i Kinas vaccinationskampanj. Landet är världens folkrikaste med sina närmare 1,4 miljarder invånare.