CORONARESTRIKTIONERNA

Nordens statsministrar vill lära av pandemin

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (till vänster) och Finlands statsminister Sanna Marin (till höger) vid en gemensam presskonferens för de nordiska statsministrarna i Köpenhamn. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/AP

Norden (TT)

Pandemin var en historisk utmaning, slår Danmarks statsminister Mette Frederiksen fast i samband med det nordiska toppmötet i Köpenhamn. Och de nordiska statsministrarna tänker lära sig av det som hänt.

De nordiska statsministrarna håller toppmöte i Köpenhamn i anslutning till Nordiska rådets session. Sverige representeras av utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), som ansvarar för nordiska frågor i den svenska regeringen.

– Om vi stänger gränserna måste vi fundera över hur det drabbar medborgarna. Vi har lärt oss vissa läxor här, säger hon vid en gemensam pressträff.

Danmarks Mette Frederiksen betonade att ingen vill ha gränshinder mellan nordiska länder i ett normalläge:

– Pandemin har varit en historisk utmaning. Eftersom vi nu är i en bättre situation måste vi lära oss av våra erfarenheter. Vi måste bli bättre förberedda inför framtida kriser. Vi är säkra på att fler kriser kommer, vi vet inte vilka ännu, men vi måste vara förberedda.

Hon tryckte också på det nordiska samarbetets gröna vision. Om nio år, 2030, ska de nordiska länderna vara "världens mest hållbara och integrerade region".

Norges nytillträdde statsminister Jonas Gahr Støre betonade att målet nu är att gå tillbaka till det normala. Detta måste tydligt signaleras, så att Nordens invånare återfår tilliten till den nordiska öppenheten, anser han.

Islands statsminister Katrin Jakobsdóttir anser att det nordiska samarbetet har bevisat sin styrka även under pandemin, även om det finns mycket att lära inför nästa kris.

– En av styrkorna med det nordiska samarbetet är att vi kan lyfta luren och höra hur de andra länderna gör.