KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Kina: Klimatbollen ligger hos Washington

Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Kina/USA (TT-AFP)

Kinas budskap till USA är tydligt då det amerikanska klimatsändebudet John Kerry besöker landet för överläggningar om klimatpolitiken: Bollen ligger hos er.

Ett av Kerrys mål med visiten är att övertala Kina, världens största utsläppare, att minska sitt koldioxidavtryck. Men för att samarbetet i klimatfrågorna ska fungera måste relationerna mellan Washington och Peking förbättras, enligt kinesiska UD.

Relationen har varit ansträngd i många år men har försämrats ytterligare de senaste månaderna. USA har anklagat Kina för att sätta käppar i hjulet för utredningen av coronavirusets ursprung, och samtidigt skärpt kritiken mot landets bristande respekt för mänskliga rättigheter.

– Det är omöjligt att isolera det kinesisk-amerikanska klimatsamarbetet från relationernas generella tillstånd, säger Kinas utrikesminister Wang Yi i en videokonferens med Kerry, som satt i rummet intill.

Kerry, som besökte Japan tidigare i veckan, betonade Kinas "superviktiga roll" i att tackla klimatkrisen, som han kallade "den största globala utmaning vi står inför".

Kumulativt genom tiderna har USA släppt ut mer koldioxid än något annat land.