KOMPETENSKRISEN

It-kompetens lockas från Sverige med höga löner

Med löner som nästan når Silicon Valley-nivåer lockar Schweiz utvecklare från olika delar av Europa, skriver SvD. Bild: Isabell Höjman/TT

Schweiz är ett av de länder som lockar svenska it-talanger med miljonlöner. Samtidigt har svenska företag större behov än någonsin av deras kompetens.

På senare tid har flera stora amerikanska it-jättar, bland annat Microsoft, Google, Facebook och Apple, etablerat sig i Zürich. Dit lockar de utvecklare från olika delar av Europa genom att erbjuda dem löner som nästan når Silicon Valley-nivåer, skriver SvD.

I Sverige tjänar utvecklare och it-tekniker 40 000–50 000 kronor i månaden men i Schweiz är lönerna fem–sex gånger högre.

För SvD berättar en programmerare som har utbildat sig på KTH i Stockholm och som nu arbetar i Zürich att en vanlig programmerare med några års erfarenhet på ett stort techbolag tjänar 250 000–300 000 kronor i månaden fördelat på lön, bonus och aktier.

Många av hans gamla kursare har flyttat utomlands och att det har blivit en allt vanligare karriärväg för it-talanger, konstaterar han.

– Alla mina amerikanska vänner som arbetar med it visste redan innan sin utbildning att det är var en jättebra karriärväg med bra lön. Men jag hade ingen aning om det när jag började plugga i Sverige. Om det var allmänt känt tror jag att det skulle motivera fler att studera till it-yrken.