BOMARKNADEN

Het sommar på bostadsmarknaden

Villapriserna fortsatte uppåt i maj. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi (TT)

Bostadspriserna fortsatte att stiga även under maj. Villorna ökade mest, prisuppgången för hela riket var 1,7 procent, enligt Valueguard.

Bostadsmarknaden är fortfarande glödhet, och det syns ännu inga tecken på sommaren ska få den att svalna nämnvärt, enligt mäklarna. Valueguard har också undersökt prisutvecklingen för bostadsrätter under första halvan av juni i Göteborg och Stockholm, och prisutvecklingen fortsätter.

Villapriserna steg i alla tre storstäderna, störst var ökningen i Stockholm i maj, plus 1,8 procent. Göteborgsvillorna steg med 0,8 procent och Malmövillorna med 1,3 procent.

"Vi räknar med en ny het sommar där det görs fler bostadsaffärer än normalt men vi spår en lugnare prisutveckling", skriver Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm i en kommentar till TT.

Snabba affärer

Inte heller i Göteborg ser det ut att bli lugnare, enligt Sven-Erik Kristensen, vd för Bjurfors i Göteborg.

Mäklarfirman Erik Olsson ser samma sak. "Vi har aldrig sålt så många bostäder i Göteborgsområdet inom Erik Olsson som nu i maj. Försäljningstiderna var dessutom kortare än någonsin tidigare", skriver Erik Olssons informationschef Johan Nordenfelt i en kommentar till TT.

Räknat tolv månader tillbaka är prisuppgången på villor hela 21,4 procent för hela riket. Men priserna har ökat mest i Malmö – 23,8 procent. I Stockholm är ökningen 22,9 procent för tolvmånadersperioden, och i Göteborg 21 procent.

Bostadsrätter ökar

Bostadsrätter har också ökat i pris, men inte lika häftigt. För maj månad var uppgången 0,8 procent i hela riket. I Stockholm ökade bostadsrätterna med 1 procent, i Göteborg med 0,6 procent och i Malmö med 0,9 procent.

Sett tolv månader tillbaka är uppgången 12,1 procent för hela riket. I Stockholm ökade bostadsrätterna med 12,3 procent, i Göteborg med 9 procent och i Malmö med 17,7 procent.

Under första halvan av juni steg bostadsrättspriserna med 0,1 procent i Stockholm och 0,8 procent i Göteborg.

Claudia Wörman, boendeekonom på SBAB, konstaterar i sin kommentar att de galopperande priserna gör att klyftan mellan dem som är inne på marknaden och alla som står utanför nu ökar. "För många känns dagens situation som att de står på perrongen och aldrig kan hoppa på tåget", skriver Claudia Wörmann.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Valueguard presenterar ett prisindex för varje månad, det så kallade HOX-indexet för Sverige.

För maj ligger det på 288,74 för både villor och bostadsrätter i hela riket. Prisuppgången för maj var 1,4 procent för både villor och bostadsrätter sammanlagt. Tolv månader tillbaka var prisuppgången sammanlagt för villor och bostadsrätter 17,9 procent.

Källa: Valueguard