DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Handeln fortsatt positiv inför framtiden

Bild: isabell Höjman/TT

Sveriges handlar ser positivt på framtiden, visar Handelsbarometern för juli månad. Framförallt beror detta på att restriktioner hävs och allt fler vaccineras, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Framtidsindikatorn ligger i juli månad på 107,9, vilket är fortsatt över den neutrala nivån på 100. Detta pekar på att butikshandeln är fortsatt positiv inför den närmaste framtiden, och framförallt är det partihandeln som har störst framtidstro.

Samtidigt mattas e-handeln av, då fler nu väljer att handla i fysiska butiker i takt med färre restriktioner och att fler blir vaccinerade. För e-handlarna minskar alltså Framtidsindikatorn med -5,2 enheter.

– Det finns ett uppdämt behov av att åter vistas i fysiska butiker och spendera pengar på sådant som kanske tidigare inte var möjligt i och med pandemin, exempelvis resor och restaurangbesök. Trots detta har pandemin medfört att e-handeln blivit en allt mer naturlig del av människors inköpsvanor, inte minst bland våra äldre, säger Karin Johansson, vd på Svensk handel, i pressmeddelandet.

Pressmeddelande: ”Det är ingen överraskning att e-handelns fortsatt starka framtidstro mattas av något”