DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Fortsatt kämpigt för småföretagarna

Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Landets småföretagare har det fortfarande tufft. ”Företag som hade det jobbigt för ett halvår sedan har det ännu jobbigare nu”, säger Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholm, Uppsala och Västmanland, till DI.

– Tack vare åtgärder så kan företagarna hålla näsan över vattenytan, men inte mycket mer. Det går knappt runt, det blir absolut ingen tillväxt. Det blir en övervintring, säger Karl Hulterström, Svenskt näringslivs regionchef i Örebro till DI.

Han menar att det främst är handeln och besöksnäringen som fortfarande kämpar.

– Många i branschen har upplevt att de har ett halvt näringsförbud. De har behövt hålla öppet men kan inte köra fullt ut och många känner sig orättvist behandlade, säger Karl Hulterström.

Thomas Byström regionchef för Företagarna i Stockholm, Uppsala och Västmanland, menar att stöden har varit bristfälliga och inte utformade för småföretag.

Att värna om småföretagen är en viktig del i att komma ut ur krisen.

– Det är här unga får sina första jobb, och i restaurangbranschen driver många med utländsk bakgrund företag. Vad händer med ungdomsarbetslösheten och integrationen om företagen går under?, säger Thomas Byström, till DI.

DI: Fortsatt tufft för småföretagarna – ”ännu jobbigare nu”