CORONAVACCINERINGEN

Experter om vaccinet: Satsa på äldre och unga

Ge äldre en tredje dos – och vaccinera de unga om smittan fortsätter. Så lyder rekommendationerna från Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

En tredje dos till äldre – samt vaccinering av barn mellan 12 och 15 år om smittan fortsätter spridas.

Så lyder de nya rekommendationerna från Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19.

I samband med att smittan håller i och deltavarianten sprider sig ställs nya krav på smittskyddsarbetet och vaccinering, enligt experterna. I en ny rapport sammanfattar de nu internationella resultat om vaccinernas skyddseffekt och vilka grupper som bör prioriteras.

Det handlar om äldre och särskilt utsatt vårdpersonal som inom nio månader efter dos två bör få en tredje påfyllning. Men även ungdomar från tolv års ålder kan bli aktuella för vaccinering – så som redan sker i våra nordiska grannländer.

"Deltavarianten ställer nya krav på smittskyddsarbetet och vården och detta är troligen inte den sista varianten vi ser. De vacciner vi har i dag fungerar bra mot delta och de måste nå ut till så många som möjligt", säger Gunilla Karlsson Hedestam, vaccinimmunolog vid Karolinska Institutet, i ett pressutskick från Kungliga Vetenskapsakademien.

Anna Karolina Eriksson/TT