CORONARESTRIKTIONERNA

Covid-19 fortsatt tredje vanligaste dödsorsak

Covid-19 är fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Samhälle (TT)

Dödligheten vände ned under det första halvåret 2021, men covid-19 är fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken.

Det visar Socialstyrelsens preliminära dödsorsaksstatistik för det första halvåret 2021.

Dödligheten i Sverige har tidigare varit på stadig nedgång, men pandemin bidrog till överdödlighet i fjol.

Nu går trenden åter igen nedåt med totalt 46 900 avlidna personer under första halvåret. Det är 9 procent färre än under motsvarande period i fjol, då antalet avlidna var cirka 51 500.

Liksom i fjol var covid-19 den tredje vanligaste dödsorsaken. Knappt en tredjedel, drygt 4 600 personer, av alla som hittills dött på grund av covid-19 avled under årets sex första månader.

"Under januari var covid-19 den näst vanligaste dödsorsaken bland både kvinnor och män räknat i antal dödsfall och den tredje största orsaken till förlorade levnadsår", säger Jeroen de Munter, statistiker på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Hjärt-kärlsjukdomar var den vanligaste dödsorsaken med totalt cirka 13 400 dödsfall, följt av cancer som orsakade 11 200 dödsfall.

Under pandemin har det funnits en oro för att självmorden ska öka, men enligt den preliminära statistiken sjönk antalet självmord från cirka 640 under första halvåret 2020, jämfört med cirka 540 under motsvarande period i år.

Marielle Theander Olsson/TT