DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Cementkrisen: Stor risk för varselvåg inom industrin

Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. Bild: Rikard Westman, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Cementkrisen sprider sig. Om regeringen inte agerar kommer basindustrin att drabbas av en varselvåg, varnar Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. ”Det ligger väldigt nära”, säger han till TN.

Häromdagen rapporterade Tidningen Näringslivet om att industriföretaget Benders flaggar för att varsla 800 av sina 1 000 anställda på grund av risken för akut cementbrist. Nu går arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna ut och varnar för att det bara är början. Cementas kris sprider sig snabbt, enligt vd Per Hidesten. Enligt honom förbereds just nu en våg av varsel inom basindustrin.

– Läget har förvärrats i och med att vi har passerat den 31 oktober och vi fortfarande inte har något beslut från regeringen. Det är klart att läget har förvärrats, det finns en stor oro på marknaden, säger han.

I och med det akuta läget har Industriarbetsgivarna legat på regeringen för svar om åtgärder. Under torsdagen satt Per Hidesten i möte med regeringen.

– Vi informerade varandra om status och läge i den här frågan och pratade mer direkt om detta. Hur vi ser på riskerna och cementbristen. Vi framförde informationen från våra företag och att en varselvåg är väldigt nära, säger han.

Industriarbetsgivarna svarar just nu på en mängd frågor om vilka regler som gäller vid uppsägningar, varsel och vad som gäller kring korttidsarbete. Intresset från företagen har ökat markant på sista tiden, menar Per Hidesten.

Så vad svarar regeringen när ni lyfter hur läget har förvärrats?

– De svarar inte alls. De säger att de håller på och bereder men vi får inga besked, säger han.

Vilka åtgärder är mest akuta?

– Ja, det första är att vi får ett beslut som ger Cementa tillståndet. Det är regeringen som ska besluta om det. Och att det tillståndet blir utan några korta tidsbegränsningar, säger Per Hidesten.

Han upprepar varningen: Om inget sker kommer varslen inom basindustrin snart att hagla.

– Det ligger väldigt nära, säger han.