BREXIT

Brexittvisten gnisslar igen

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har talat i telefon med EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto. Bild: Toby Melville/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Vi måste agera kring handelsreglerna för Nordirland, varnar Storbritannien.

Oacceptabelt, kontrar EU, när den segdragna trätan om det så kallade Nordirlandsprotokollet tar fart igen.

Handelsreglerna för Nordirland efter Storbritanniens utträde ur EU slås fast i ett särskilt protokoll som reglerar hur tullkontroller och liknande ska ske.

Den brittiska regeringen sade ja till protokollet under förhandlingarna, men har sedan dess protesterat allt mer. Det gör även de Londontrogna unionistpartierna i Nordirland, som vägrar ingår i en ny regional samlingsregering i landsdelen innan frågan är löst.

Och det är den inte än. London hotar envist med att ensidigt ändra protokollet och ett telefonsamtal mellan utrikesminister Liz Truss och EU-kommissionären Maros Sefcovic på torsdagen tycks inte ha fått parterna att komma närmare.

"Om EU inte visar nödvändig flexibilitet för att lösa de här frågorna kommer en ansvarstagande regering inte kunna göra annat än agera", ska Truss bland annat ha förklarat, enligt ett utskick från en talesperson för brittiska UD.

"Jag är övertygad om att endast gemensamma lösningar fungerar. Ensidigt agerande som i praktiken innebär att man avstår från att följa en internationell överenskommelse som protokollet är helt enkelt oacceptabelt", kontrar Sefcovic i ett pressmeddelande.

Den brittiska regeringen och unionisterna i Nordirland anser att protokollet skapar för mycket byråkrati och bygger på de gamla spänningarna mellan unionister och Irlandsvänliga republikaner i landsdelen. Både EU och Storbritannien har i omgångar föreslagit olika sätt att lösa tvisten på, utan att enighet har kunnat nås.

Flera gånger under processen har Storbritannien varnat för att man överväger att utnyttja protokollets artikel 16, som gör det möjligt att agera på egen hand.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Efter många års strulande förhandlingar enades EU och Storbritannien slutligen i oktober 2019 om ett avtal för Storbritanniens utträde ur EU. Till avtalet fördes även ett särskilt Nordirlandsprotokoll, för att hantera den specifika situationen kring den brittiska landsdelen, där båda parter strävade efter att bevara det fredsavtal som 1998 gjorde slut på flera decennier av våld och terror.

I Nordirlandsprotokollets paragraf 16 stipuleras att EU eller Storbritannien kan "ensidigt vidta lämpliga skyddsåtgärder" om man anser att tillämpningen leder till "allvarliga ekonomiska, sociala eller miljömässiga svårigheter som riskerar att leva kvar eller till att handel leds förbi". Om detta görs har även motparten rätt att vidta svarsåtgärder.