Biden bjuder in Taiwan till toppmöte

USA:s president Joe Biden vid ett tv-framträdande i oktober. Bild: Evan Vucci/AP/TT

USA/Taiwan (TT-AFP)

USA:s president Joe Biden har bjudit in Taiwan till ett demokratitoppmöte med över 100 andra länder.

Kina kritiserar beskedet.

– Kina motsätter sig bestämt USA:s inbjudan till de taiwanesiska myndigheterna att delta i det så kallade "Toppmötet för demokrati", säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, som lägger till att Taiwan är en "omistlig del av kinesiskt territorium".

Taiwan tackar för inbjudan till mötet.

– Genom det här toppmötet kan Taiwan dela sin demokratiska framgångssaga, säger Xavier Chang, talesperson vid presidentens kansli.

Toppmötet hålls via nätet den 9 och 10 december. Ett andra möte, där ledarna kan ses personligen, planeras till nästa år.

Kina brukar reagera starkt mot alla tillfällen då ordet "Taiwan" används på ett sätt som ger ett intryck av internationell legitimitet till den demokratiskt styrda ön. Kina hävdar att ön Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina. Varje försök att nå självständighet för Taiwan är dömt att misslyckas, har Kina meddelat.

USA har inte officiellt erkänt Taiwan som en självständig stat, men landet får ändå vara med på gästlistan. Kina och Ryssland finns däremot inte med.

Även Ryssland ställer sig kritiskt till mötet.

– USA föredrar att skapa nya skiljelinjer, att dela in länder efter de som – enligt dem – är goda, och de som är dåliga, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.