"Ska inte vara fri tillgång till statskassan"

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Välfärdssystemet rånas av kriminella och företag används som brottsverktyg, enligt svenska myndigheter. ”Det ska inte vara fri tillgång till statskassan. En borgerlig regering kommer ta tag i frågan på ett helt annat sätt”, säger Moderaternas Johan Forssell.

Varje år förlorar staten miljarder kronor till kriminella som utnyttjar de svenska välfärdssystemen.

Brottsligheten har grävt sig djupare, och det öppna våld som sker på gatorna i form av skjutningar och sprängningar är bara toppen på ett isberg. Det säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Hon gav under onsdagen, tillsammans med Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Försäkringskassan, en mörk bild av hur kriminella nätverk startar företag och lurar utbetalande myndigheter på stora belopp.

"Kryphål i lagen"

– Det är en mörk bild men det är så här det ser ut. Det finns en bild av att de här kriminella gängen livnär sig på narkotikaförsäljning. De är snarare konglomerat som sysslar med assistansfusk, momsbedrägerier och hittar kryphål i lagstiftningen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Myndigheterna vill ha större möjligheter att utbyta information, straffvärdet för vissa brott måste öka för att få lov att hämta in kontoutdrag och telefonlistor. Och banker och finansiella institut måste ta ett större ansvar samtidigt som det internationella samarbetet behöver bli bättre.

– Det kommer att krävas ett helt annat synsätt, det är bokstavligen miljarder som rullar ut ur statskassan, säger Forssell.

"Det stora hotet"

Hans bild är att ekobrotten är lågt prioriterade i dag.

Politiker har också tagit för stor hänsyn till den personliga integriteten tidigare, vilket försvårat utbytet av uppgifter mellan myndigheter. Rättsväsendet behöver samtidigt "biffas upp".

– Det stora hotet mot den personliga integriteten kommer från gängkriminella. Det ska inte vara fri tillgång till statskassan på det här sättet. En borgerlig regering kommer ta tag i frågan på ett helt annat sätt.

Niklas Svahn/TT