BREXIT

Brexit-striden lever än

Brexitavtalets Nordirlands-protokoll måste ändras, manar Storbritanniens brexitminister David Frost. Arkivfoto. Bild: Peter Byrne/AP/TT

Brexit (TT:s korrespondent)

Vi är inte alls besatta av brexit, lovar Storbritanniens regering – trots en stadig strid med EU om följderna av fjolårets utträde. Nu hotar ännu en kris om reglerna kring Nordirland.

Hur gränsen ska fungera mellan EU-landet Irland och det brittiska Nordirland och mellan Nordirland och resten av Storbritannien har varit stadiga stridsämnen i flera år.

Alla sidor har bedyrat att man inte vill äventyra 1990-talets fredsavtal om Nordirland och enades därför om ett särskilt "Nordirlands-protokoll" för att reglera situationen efter brexit. Det handlar bland annat om vilka varor som ska kontrolleras och var, för att undvika att behöva sätta upp tullstationer, som riskerar att bli mål för extremister.

Dags att ändra?

Den brittiska regeringen och de brittisk-vänliga partierna i Nordirland är dock inte alls nöjda. Protokollet anklagas för att bidra till nya spänningar i landsdelen och för att slå in en kil mot övriga Storbritannien, då varor från fastlandet behöver kontrolleras.

– Protokollet fungerar inte. Det måste ändras, fastslog brexitministern David Frost i ett tal i Portugal i tisdags.

Han vill nu förhandla om ändringar, exempelvis för att få till en internationell skiljedomstol i stället för att låta EU:s domstol avgöra eventuella tvister.

– Det vore en historisk felbedömning om EU nu säger att protokollet, som skrevs i extrem brådska i en tid av stor osäkerhet, aldrig kan förbättras, sade Frost.

EU-förslag kommer

Tidpunkten för talet var noggrant vald. Under onsdagen ska EU-kommissionen presentera sina förslag till hur reglerna kan justeras för att hantera de brittiska klagomålen. Brexitansvarige EU-kommissionären Maros Sefcovic väntas bland annat föreslå kontrollundantag för särskilda brittiska korvar och andra varor av "nationell karaktär".

Om det räcker för Storbritannien är högst osäkert. Likaså är det långt ifrån givet att EU-sidan är särskilt intresserad av de ändringar som britterna vill se.

Med tanke på den irritation som fortsatt även råder om fisket efter brexit, inte minst från franskt håll, finns farhågor om en allt sämre relation.

– Det kan leda till handelskrig. Fast inte omedelbart, säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.

Wiktor Nummelin/TT