Jobb och klimat fokus i C-budget

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C). Arkivbild Bild: Stefan Jerrevång/ TT

Politik (TT)

Centern vill satsa mer på klimatet, stärka landsbygden och göra det billigare för företag att anställa.

Partiet säger nej till regeringens familjevecka och till höjd a-kassa.

Centern presenterade sin budgetmotion vid en pressträff i riksdagen.

Centerledaren Annie Lööf påpekar att det är den första egna budgetmotionen sedan 2017. I somras sprack det så kallade januariavtalet med regeringen, men C:s ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl uppger dock:

– Vi accepterar mycket i regeringens budget.

Ådahl konstaterar att regeringen har behållit mycket av innehållet i januariavtalet i sin budgetproposition. C är till exempel nöjt med regeringens skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare.

Nej till familjevecka

Däremot säger C nej till regeringens så kallade familjevecka som kostar 3,5 miljarder. Partiet vill också se en viss sänkning av den tillfälligt höjda arbetslöshetsersättningen 2022, vilket stärker med a-kassan 2,4 miljarder.

C säger även nej till återhämtningsbonus för vård- och omsorgspersonal, samt vill avskaffa byggsubventioner för 1,9 miljarder. Partiet vill dessutom minska anslaget för inköp av skyddsvärd skog med 1,7 miljarder.

Jämfört med regeringens budgetproposition så vill C framförallt satsa på att göra det billigare att anställa långtidsarbetslösa och unga.

Slopade arbetsgivaravgifter för att anställa långtidsarbetslösa beräknas kosta 1 miljard kronor per år under 2022 och 2023.

C vill också sänka arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar med 2,1 miljarder mer än vad regeringen föreslagit.

Andra förslag är att lägga 1,1 miljarder på fler privata matchningstjänster, det vill säga arbetsförmedling, drygt en miljard på fler nystartsjobb och 1,4 miljarder på sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag som gör sin första anställning

– Detta är en massiv offensiv för att få bort långtidsarbetslösheten, säger C:s ekonomisk politiske talesperson Martin Ådahl.

Samtidigt vill C dra ned på regeringens satsning på extratjänster och introduktionsjobb.

Bättre belysning

Ett annat fokusområde i C:s budgetmotion är klimatet.

– Vi har ett stort program för att accelerera klimatomställningen, säger Ådahl.

Centern vill utöka stödet för omställning i industrin, det så kallade industriklivet, samt utöka stödet till privatpersoner som vill göra energi- och vattenbesparingar eller konvertera bilar. C föreslår också att bonusen till de som köper elbilar utökas.

Ett tredje fokusområde i C:s budgetmotion är landsbygden.

– Oavsett var man bor ska man ha tillgång till god vård, bra skola och fungerande infrastruktur, säger Lööf.

I C:s landsbygdspaket finns till exempel mer pengar till att bygga ut bredband, mer pengar till vägunderhåll och till att rädda bensinmackar och 200 miljoner kronor för av belysning på landsbygden.

Ett fjärde fokusområde är tryggheten och kampen mot brottsligheten.

På det området vill C satsa en halv miljard kronor mer än regeringen nästa år. Där ingår bland annat pengar till polisens löner och arbetsmiljöpengar till polisstödsassistenter och trygghetsvärdar, samt och mer pengar till Nationellt Forensiskt Centrum.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT