Bensinkaos och matbrist tvingar fram extravisum

Köerna ringlar långa vid mackarna och regeringen uppmanar folk att inte bunkra. Bild: Ben Stanstall/AFP/TT

Storbritannien (TT-Reuters)

Bensinransonering och tomma butikshyllor har blivit följden av Storbritanniens brist på lastbilschaufförer i spåren av brexit och pandemin.

Regeringen varnar för hamstring och släpper 10 500 tillfälliga visum.

5 000 utländska lastbilschaufförer kommer att erbjudas tidsbegränsade visum, meddelar den brittiska regeringen på lördagskvällen.

Ytterligare 5 500 visum släpps för arbetare i fjäderfäindustrin.

De tillfälliga arbetstillstånden är giltiga i tre månader och ska säkra leveranserna inför julhelgen.

"Efter 18 mycket svåra månader vet jag hur viktig denna jul är för oss alla och det är därför vi vidtar dessa åtgärder, vid ett så tidigt tillfälle som möjligt", säger transportminister Grant Shapps i ett uttalande.

Visumen är något som både åkerier och handlare krävt i månader, men som tidigare uteslutits. Regeringens u-sväng kommer efter att situationen blivit allt mer akut. Under lördagen har köerna ringlat långa vid bensinstationerna med bilister som vill försäkra sig om att kunna få full tank.

– Jag vill bara ha lite bensin för att ta mig till jobbet. Folk fyller på i syltburkar, det är helt löjligt, säger Mike Davey som väntat i över en halvtimme för att kunna tanka i Kent, sydöst om London.

Förarbristen har uppstått på grund av brexit och covid-19 och enligt åkeriförbundet Road Haulage Association (RHA) behöver Storbritannien ytterligare 100 000 förare för att möta efterfrågan. Dessutom har ett år av utbildning och förarprov fallit bort i och med pandemin.

Brist på matvaror

Förarbristen har lett till brist på vissa matvaror och flera bensinmackar har tvingats stänga sedan leveranser uteblivit.

Ministrar har varnat för hamstring och oljebolagen försäkrar att det inte råder någon brist utan att det är leveranserna som inte når fram på grund av förarbristen.

Trots det ringlade köerna vid bensinstationerna på lördagsmorgonen sedan BP sagt att man fått stänga några av sina stationer på grund av förarbristen. Även Shell och ExxonMobil uppger att man fått stänga ett antal stationer. EG Group, som har hundratals bensinstationer i Storbritannien, meddelande på fredagen att man kommer att införa begränsningar på grund av ett aldrig tidigare skådat tryck från kunderna.

Handeln varnar

Storbritannien hävdar att den långsiktiga lösningen är att anställa fler brittiska förare, men RHA pekar på att bättre lön och arbetsförhållanden krävs för att göra yrket attraktivt.

Handeln har varnat för att om inget görs de närmaste tio dagarna kommer julhandeln att drabbas.

Tomt på hyllorna i en av Tescos butiker i Manchester efter att leveranser uteblivit. Bild: Jon Super/AP/TT