REGELKRÅNGLET

Snabba svar krävs om frist för Cementa

Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild. Bild: Karl Melander/TT

Ekonomi (TT)

Regeringen har nu mejslat ut det förslag till lagändring som ska göra det möjligt att låta Cementa bryta kalk på Gotland även när det nuvarande tillståndet löper ut den sista oktober.

Syftet är att undvika en kris vad gäller tillgången på cement i Sverige senare i höst, något som anses kunna få allvarliga konsekvenser för byggandet och samhället.

Remissinstanserna får bara till slutet av veckan, fredag den 3 september, på sig att komma in med synpunkter på det förslag till tillfällig ändring i miljöbalken som miljödepartementet skickar ut på remiss. Förslaget, med titeln "Regeringsprövning av kalkstenstäkter i undantagsfall", är helt anpassat till Cementas behov av att undvika ett stopp i produktionen den 31 oktober. Då löper företagets nuvarande tillstånd för brytning ut.

Förslaget ska ge bolaget möjlighet att bryta den mängd kalk som det nuvarande tillståndet ger utrymme för men som inte kommer att vara utnyttjad den sista oktober. Bedömningen är att den mängden motsvarar brytning i åtta månader till, fram halvårsskiftet nästa år.

Hotet om en kris har sin grund i att Cementa i början av juli fick sin ansökan om fortsatt och utökad brytning av kalksten avvisad av Mark- och miljööverddomstolen. Domstolen tog inte ens upp ansökan till prövning i sak eftersom miljökonsekvensbeskrivningen företaget hade lämnat ansågs ha stora brister.

Lars Larsson/TT