DEN SVENSKA EKONOMIN

Högtrycket i tjänstesektorn håller i sig

Fortsatt högtryck i tjänstesektorn. Arkivbild Bild: Roald, Berit NTB/TT

Ekonomi (TT)

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn föll till 67,4 i juni från nedreviderade 71,3 i maj, enligt Swedbank och Silf. Men trots nedgången är nivån på index den tredje högsta som noterats under de 15 år indexet har funnits.

"Det visar att tjänstekonjunkturen befinner sig i en stark expansiv fas och som kan få ytterligare stöd under tredje kvartalet nu när coronarestriktionerna dras tillbaka", skriver Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång och sysselsättning svarade för de största minskningarna och drog ned index med sammantaget 3,4 indexenheter. Leveranstiderna gick mot strömmen.

Pristrycket i tjänstesektorn fortsätter att stiga och berör allt fler företag. I juni steg indexet för leverantörernas insatsvarupriser till en ny rekordnivå (82,2).

Det sammantagna kompositindex för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn sjönk till 66,9 i juni, från 69,8 i maj.

"Det är den näst högsta nivån i indexets historia och innebär att svenskt näringsliv fortsätter att expandera i snabb takt även om ökade produktionskostnader och utbudsbrister innebär utmaningar på sikt", skriver Jörgen Kennemar.