DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Tjänstesektorn behöver nyanställa

Den privata tjänstesektorn håller bra fart, skriver TT. Bilden bekräftas av Almega. Men det är en splittrad bransch mitt i krisen.

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn sjönk visserligen tillbaka något jämfört med i februari, men ligger kvar på en hög nivå under mars med ett indextal på 61,3. Det visar Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för mars månad.

Ett index över 50 markerar tillväxt. Indexet ligger på över 60 för tredje månaden i rad, vilket visar på en utbredd aktivitetsökning i tjänstesektorn, enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för inköschefseindexet på Swedbank. Det har för första gången sedan 2019 också uppstått behov av nyanställningar.

Delindexet för orderingång var lägre än månaden innan, en nedgång med 1,3 enheter, liksom affärsvolym, minus 0,6 enheter. Sysselsättning och leveranstider steg dock med 0,7 enheter.

Men tjänsteföretagens affärsvolymplaner är mycket optimistiska. Under mars steg indexet till 73,8, en volym som inte nåtts sedan i slutet av 2010.

Bilden bekräftas av tjänstenäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Almega.

– Inköpschefsindex för mars bekräftar att återhämtningen inom tjänstesektorn fortsätter. Särskilt glädjande är att sysselsättningen inom tjänstesektorn stiger, säger Almegas chefekonom Patrick Joyce.

Men det ser inte lika positivt ut inom alla områden.

– Tyvärr är bilden splittrad. Stora delar av tjänstesektorn befinner sig fortfarande i djup kris, främst besöksnäringen, resebranschen och personliga tjänster, säger Patrick Joyce.