DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Olofsson: Tillväxt kommer inte av regleringar och högre skatter

Bild: MAJA SUSLIN / TT

Alla lyfts av tillväxt i ekonomin. Det menar entreprenören Dan Olofsson. Men tillväxt skapas inte av regleringar och högre skatter, betonade han under ett seminarium.

På ett webbinarium hos Svenskt Näringsliv diskuterades ekonomisk ojämlikhet med anledning av Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet.

Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv, konstaterar att han håller med om huvudprinciperna i betänkandet, att fokus bör läggas på att höja lägstanivån i Sverige.

– Vi håller med om det resonemanget, ginikoefficient och toppinkomster är ganska ointressant att titta på om man vill höja nivån för de som har det sämst ställt. Men tyvärr släpper utredningen detta fokus i sina förslag.

Jonas Frycklund är skeptisk till att man i betänkandet jämför dagens ekonomiska ojämlikhet med hur det såg ut på 1980-talet.

– 1980-talet var en extrem tidpunkt och blir därför en orimlig referenspunkt, säger Jonas Frycklund.

Dan Olofsson, entreprenör och styrelseordförande Danir AB, är oroad över att pandemins ekonomiska effekter slår hårdast mot de svagaste i samhället.

– Har vi tillväxt i ekonomin så lyfts alla. Och historiskt har vi kunnat se att ekonomiska kriser slår hårdast mot de svagaste i samhället. Efter pandemin kommer vi ha ett jättestort problem när så många jobb inom turism, hotell och restaurang har försvunnit, konstaterar Dan Olofsson.

Fokus borde därför ligga på att få igång ekonomin så fort som möjligt.

– Jobben skapas hos små och medelstora företag, därför är det viktigt att vi ser till att få fart på ekonomin igen. Tillväxt kommer inte av regleringar och högre skatter, vi borde stimulera företagen så att de vågar satsa.