TULLKRIGET

TN reder ut: USA och tullkriget – detta har hänt

USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen. Bild: Evan Vucci, Ebrahim Noroozi

Plötsliga besked, omfattande börskaos och förvirrande pauser – har du haft svårt att hänga med i de senaste månadernas turer i tullpolitiken är du förmodligen långt ifrån ensam. Men lugn! TN listar de viktigaste händelserna inför EU:s och USA:s avgörande slutförhandling.

9 juli: EU och USA uppges vara nära en ”tillfällig tulluppgörelse”.

7 juli: Vita huset meddelar att tullpausen som skulle ha löpt ut den 9 juli förlängs till den 1 augusti. Samtidigt får en rad länder – dock inte EU – besked om tullsatser som ska börja gälla om ingen uppgörelse nås. Donald Trump meddelar också att både tullnivåerna och datumen är förhandlingsbara.

USA:s generella tullar mot EU ligger för närvarande på 10 procent, medan tullarna på bilar och bildelar ligger på 25 procent och tullarna på stål och aluminium på 50 procent. Om det inte går att nå en överenskommelse har Donald Trump hotat med att höja de generella tullarna och EU har förberett motåtgärder i form av tullar på en lång rad varor från USA.

4 juli: Tullförhandlingarna mellan EU och USA uppges vara inne i ett ”kritiskt läge”. ”Vi vill undvika ett handelskrig, men det finns fortsatt en risk att USA drar oss in i ett”, säger Sveriges utrikeshandelsminister Benjamin Dousa i en kommentar.

25 juni: Tullpausen mellan EU och USA är inne på sina sista dagar och EU meddelar planer på att införa motåtgärder mot USA om USA håller fast vid de generella tullarna på 10 procent på varor från EU.

4 juni: USA höjer importtullarna på stål och aluminium från 25 till 50 procent. EU uppges förbereda motåtgärder men vill i första hand se en förhandling.

23 maj: USA hotar med att införa en tull på 50 procent på varor från EU.

12 maj: USA och Kina kommer överens om en 90 dagar lång paus med sänkta tullar mellan länderna.

9 maj: Under tiden för tullpausen pågår förhandlingar mellan USA och andra delar av världen. Den 9 maj kommer nyheten att USA och Storbritannien har fått ett avtal på plats. ”Historiskt” och ”omfattande” enligt de båda ländernas ledare, ”begränsat” och ”symboliskt” enligt flera experter.

21 april: Donald Trump låter meddela att han är ”100 procent säker” på att USA och EU ska kunna nå en överenskommelse om tullarna.

12 april: I en eskalerande tullkonflikt höjer Kina tullarna på amerikanska varor till 125 procent. USA:s tullar mot Kina är uppe i 145 procent.

10 april: EU välkomnar USA:s tullpaus och svarar med att sätta sina tullar på paus i tre månader – lika länge som USA:s aviserade tullpaus för EU.

9 april: EU-länderna röstar ja till att bygga ut tullarna mot USA med egna tullar på 25 procent på en mängd varor. Planen är att införa svarstullarna i tre faser med start den 15 april.

Samma dag meddelar Donald Trump att de nya tullar som skulle ha införts mot en mängd länder pausas i 90 dagar. Under den perioden sänks de generella tullarna till 10 procent, men tullarna på bilar samt bildelar och stål och aluminium kvarstår. Pausen gäller dock endast EU och andra länder som inte svarat med att införa motåtgärder mot USA. Landets tullar mot Kina höjs i stället till 125 procent. Kina svarar med att höja tullarna på amerikanska varor till 84 procent.

3 april: Ursula Von der Leyen meddelar att EU är redo att förhandla med USA även om de nya tullarna, samt att man från EU:s sida inte kommer att dra sig för att införa ytterligare motåtgärder utöver de redan presenterade svarstullarna mot de amerikanska tullarna på stål och aluminium. Samma datum införs USA:s 25-procentiga tullar på bilar och bildelar.

2 april: Tullkriget trappas upp. USA:s president Donald Trump bjuder in till en pressträff där han presenterar vilka tullsatser som ska gälla för olika länder från och med den 9 april. Beskedet blir 20-procentiga tullar på alla varor från EU och tull på 25 procent på alla utlandsbyggda bilar (ovanpå de stål- och aluminiumtullar som alltså de redan har aviserats). Donald Trumps så kallade ”Liberation Day” den 2 april väckte starka reaktioner runt om i världen. EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen var en av många som beklagade USA:s besked.

12 mars: USA meddelar att 25-procentiga tullar på stål och aluminium kommer att införas på all import. EU svarar på USA:s stål- och aluminium-tullar med ett eget paket som omfattar tullar på bland annat motorcyklar och sprit från USA. Tullpaketet, som ska införas med start 1 april, uppges vara lika mycket värt som det tullpaket som USA satt in mot EU.