ARBETSMILJÖ

Experten: ”Skyll inte på chefen – du har eget ansvar”

Det finns en tendens i samhällsdebatten att alltid sätta medarbetaren i centrum. Johan Olsson, vd för Humanutveckling, vill i stället lyfta medarbetaransvaret. ”Man kan inte bara skylla på chefen. Alla som jobbar med någonting har ett ansvar att sköta sig”, säger han till TN.

På den svenska arbetsmarknaden finns en tendens att ofta diskutera chefens ansvar, medan medarbetarens ansvar hamnar i skymundan. Det anser Johan Olsson, vd för Humanutveckling.

– Man har ett ansvar att sköta sig och i grunden är det anställningsavtalet. Att ta ansvar är inte något som enbart tillhör chefens roll utan i allra högsta grad medarbetarna också. Det handlar inte om att skuldbelägga utan om att bidra till helheten, säger han till Tidningen Näringslivet.

Individansvar är avgörande, vilket han nyligen har spaltat upp i en fempunktslista i tidningen Kollega.

Att inte ha ett tydligt individansvar är i förlängningen skadligt för näringslivet i stort.

– Risken är ytterst att man får konkurser och att människor inte vill driva företag, säger han.

”När varje individ tar ansvar för sina handlingar, sina prestationer och sin påverkan på arbetsmiljön, stärks både teamets effektivitet och arbetsplatsens långsiktiga stabilitet.”

Dessutom, bidrar en sund ansvarsfördelning, mellan medarbetare och chefer till ett positivt företagsklimat som höjer arbetsmoralen, förklarar Johan Olsson.

– När varje individ tar ansvar för sina handlingar, sina prestationer och sin påverkan på arbetsmiljön, stärks både teamets effektivitet och arbetsplatsens långsiktiga stabilitet, konstaterar han.

En sak som i högsta grad har kommit upp på agendan de senaste åren är hemjobbande, menar han.

– Vissa arbetar bättre hemma medan andra arbetar bättre på kontoret. Det är inte alls konstigt att ha olika regler för olika medarbetare. Däremot förutsätter det att du som chef är mycket tydlig i din kommunikation med medarbetarna.

Här upplever han att många chefer är för konflikträdda.

– Det är typiskt att man behandlar alla lika enligt någon sorts jantelag. Men det behöver man förstås inte göra. Vad är rättvisa egentligen? Är det verkligen rättvist att låta den medarbetare som städar på arbetstid jobba hemma lika mycket som någon som tar ytterligare ansvar och har ett tydligt resultatfokus?

– Hemjobb bör vara en individuell sak. Fungerar det så är det inga problem, men om det inte gör det tycker jag man behöver ta den diskussionen med medarbetaren. Givetvis på ett professionellt sätt, säger Johan Olsson.