DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

IMF-chefen varnar för klyftor i återhämtningen

IMF-chefen Kristalina Georgieva deltog på helgens G7-möte i Cornwall, England. Bild: Steve Reigate AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Chefen för Internationella valutafonden (IMF), Kristalina Georgieva, varnar för ökade klyftor och problem med stora statsskulder och budgetunderskott i återhämtningen från pandemin.

Hon säger sig se allt mer tecken på att tillgången till vaccin avgör hur olika länder klarar sig.

– Vi har varnat för farliga klyftor i återhämtningen. Färsk statistik bekräftar detta, men visar också att trenden fördjupas, säger hon på en pressträff i samband med avslutningen helgens G7-möte i Cornwall, England.

Oroad för inflation i tillväxtländer

Hon tillägger att hon delar ledande centralbankers bedömning att den högre inflationen på många håll i återhämtningen är övergående till sin natur, troligen förstärkt av massiva stimulanser. Men hon tillägger att det inte går att räkna med att inflationsproblemen inte biter sig fast och att IMF:s ekonomer följer utvecklingen noga.

Mest oroad är Georgieva för inflationsutvecklingen i tillväxtländer.

Enligt IMF-chefen är det samtidigt bra att västvärldens tungviktare i G7 nu inlett en diskussion om att använda resurser från IMF:s krisreserv för att hjälpa länder med problem att hantera coronakrisen.

Ett förslag om att omallokera 100 miljarder dollar från IMF:s krishanteringsreserv till stöd till länder som har problem att hantera covid-19-pandemin har enligt Georgieva diskuterats på G7-mötet.

Tyskland och Italien tvekar

Men i en nästan färdig slutversion av kommunikén från mötet, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av, framgår det att G7-länderna Tyskland och Italien tvekar inför att ställa sig bakom förslaget.

IMF-länderna gjorde så sent som i april upp om att stärka fondens krishanteringskassa med så kallade dragningsrätter för sammanlagt 650 miljarder dollar, varifrån de hundra miljarderna skulle hämtas enligt det förslag som ligger på bordet.