CORONARESTRIKTIONERNA

Nu har gränsen öppnat – handlarna jublar

Köer vid norska gränsen vid Strömstad på fredagen. Bild: Björn Larsson Rosvall / TT

Covid (TT)

Nu har Norge öppnat gränsen efter femton månader. Kravet på att sitta i hemmakarantän tas bort för personer som är fullvaccinerade.

Handlarna på den svenska sidan av gränsen jublar.

Reglerna för inresa i Norge ändras. De nya reglerna innebär att de som är fullvaccinerade sedan minst en vecka tillbaka slipper karantän. De måste däremot fortfarande testa sig vid gränspassager.

Därmed är alltså det fritt fram för många norrmän som rest in i Sverige att återvända hem utan att tvingas sitta i karantän. Totalt finns det omkring 1,3 miljoner norrmän som uppfyller kriterierna för att slippa inträdeskarantänen.

Många norrmän som äger stugor i Sverige kan åter se till sina egendomar. Men de som är gladast är kanske gränshandlarna på den svenska sidan som nu hoppas att kunderna ska komma tillbaka.

– Nu ser vi slutet på femton tuffa månader, säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad till NTB.

Norska registreringsskyltar

Köpcentret i Nordby nära gränsen öppnade som vanligt på fredagsmorgonen. Och från sitt fönster kunde Ståle Lövheim redan se flera bilar med norska registreringsskyltar och under dagen har allt fler kunder strömmat till.

Gränsen stängdes den 12 mars 2020 och sedan dess har det, med några korta undantag, varit stiltje i handeln utefter den norska gränsen.

Nu ser handlarna ljuset i tunneln.

– Vi ser verkligen fram emot det här och vi jobbar hårt för att kunna erbjuda norrmän vad de förväntar sig, säger Lövheim.

Han säger samtidigt att det kanske kommer att dröja till nästa helg innan butikerna har kunnat fylla på i hyllorna och fått in personal.

Kökaos vid gränsövergångarna

Räddningstjänstdirektören Tone Vangen i polisdirektoratet varnade redan i torsdags för kökaos vid gränsövergångarna. Polisen kommer att fortsätta att kontrollera alla som åter reser in i Norge.

Och redan innan klockan 15 på fredagen ringlade köerna långa vid gränsövergången vid Svinesund.

De norska karantänreglerna har påverkat svenskar som jobbar i Norge. Och först efter samtal mellan Norges statsminister Erna Solberg och Sveriges Stefan Löfven kunde reglerna för dagspendlarna lätta tidigare i år. Och nu kommer ytterligare ett steg av lättnad.

Men samtidigt finns det en oro att den ökade smittspridningen i Värmland med flera konstaterade fall av den så kallade deltamutationen så leda till att Norge inför nya hårdare restriktioner vid gränspassagerna där.

– Det här är ett steg framåt. Men i vår region i Värmland har vi fått en smittoökning. Vi är rädda att norrmännen återgår till det system de hade innan, att man måste under ett visst smittotal per 100 000 invånare för att ha en öppen gräns, säger Mattias Bornstedt, som bor i Arvika och jobbat som maskinoperatör i norska Kongsvinger.

Jonas Dagson/TT

"Nu ser vi slutet på femton tuffa månader", säger Ståle Lövheim, centerchef för Nordby i Strömstad. Det har varit närmst tomt de senaste månaderna. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT
Mattias Bornstedt, som bor i Arvika och jobbar i Kongsvinger. Bild: Privat