DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

”Arbetade timmar är avgörande för en fungerande välfärd och goda pensioner”

Socialdemokraternas Annika Strandhäll (S) vill se kortare arbetstid. Nu måste de borgerliga partierna höja rösten i debatten, menar skribenten Edward Hamilton. Bild: Maja Suslin/TT

En kortare arbetsvecka skulle innebära ett betydande produktionsbortfall och därmed kraftigt sänkta intäkter till staten. Det menar moderaten och företagaren Edward Hamilton, som i ett inlägg på Svensk Tidskrift beskriver frågan om arbetstidsförkortning som en ”game changer”.

Färre arbetade timmar skulle innebära minskad produktion och därmed stora konsekvenser för samhället, inte minst i ett läge där Sverige har lägst tillväxt i EU och dessutom står inför kraftigt ökande utgifter de kommande åren.

Det menar Edward Hamilton, styrelseledamot för Moderaterna Östermalm och egenföretagare, som i ett inlägg på Svensk Tidskrift konstaterar att vänsterpartierna genom att fokusera på arbetstidsförkortning har hittat en fråga att enas i. Nu uppmanar han borgerligheten att höja sina röster i debatten.

”Regeringspartierna och i synnerhet Moderata Samlingspartiet skulle tjäna på att plocka upp den kastade handsken. Det finns allt att tjäna på en hederlig politisk debatt om arbetstidsförkortning och därmed arbetslinjen”, skriver han.

Svensk Tidskrift: Edward Hamilton: Arbetstidsförkortning en game changer inför valet 2026