FRAMTIDENS PENSIONER

Ministern om höjd pensionsålder: "Win, win, win"

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Att fler jobbar längre har bara vinnare, tycker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

– Det finns inga förlorare här, detta är ju verkligen win, win, win.

I fjol ökade snittåldern kraftigt för när svensken plockar ut sin allmänna pension – inte så konstigt kanske när möjligheten att plocka ut den höjts med ett år.

– De åtgärder vi har vidtagit har verkligen haft effekt, säger hon.

Trappan höjs 2026

Om detta finns en bred förankring bland riksdagens partier, i den så kallade pensionsgruppen. Från 2026 höjs trappan ytterligare. Då måste man ha fyllt 64 innan den statliga pensionen kan plockas ut. Och det är fullt rimligt när medellivslängden ökar, annars räcker inte pengarna till en skälig pension, är bakgrunden.

Anna Tenje ser bara vinnare på att fler jobbar längre.

– För både samhället, arbetsgivare, den enskilde. Och givetvis då att pensionssystemet som sådant också blir starkare och mer hållbart, säger Anna Tenje.

Många slutar tidigare

Men en sak är när den genomsnittlige svensken börjar plocka ut pension – den högre pensionsåldern gäller inte alla. Många med tunga yrken orkar inte jobba till 66 år, den nya genomsnittliga pensionsåldern, de kan ha slutat långt tidigare.

Anna Tenje pekar på arbetsgivarnas ansvar, att förbättra arbetsmiljön, bli mer flexibel med arbetsuppgifter för dem som blir äldre.

– Att nyttja den seniora arbetskraften på ett sådant sätt att man kan fortsätta arbeta trots att man haft ett långt arbetsliv bakom sig.

Det där riskerar att bli fina ord. Och det bygger ju på att arbetsgivarna är med på vagnen. Och de kanske inte alltid sköter sig.

– Helt rätt. Detta kräver ju ett stort och engagerat arbete från arbetsgivaren, säger hon och pekar på ökad brist på arbetskraft inom bland annat vården, och tillägger:

– Jag tycker att det ligger i arbetsgivarens egenintresse.

Olle Lindström/TT