BOMARKNADEN

Nu rör det sig på bostadsmarknaden

Under första kvartalet 2024 har det varit ökad omsättning och högre aktivitet på bostadsmarknaden. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bostad (TT)

De höga boräntorna har lagt en våt filt över bostadsmarknaden. Men nu har marknaden börjar väckas till liv igen, enligt ny statistik från Hemnet.

Under de tre första månaderna av året såldes det drygt 36 000 bostäder i landet. Det är en ökning på åtta procent jämfört med samma period i fjol.

Det är endast under pandemiåren 2021 och 2022 som det såldes fler bostäder under första kvartalet än i år.

Det totala värdet av försäljningarna var 114 miljarder kronor vilket är 11 procent mer än motsvarande tid förra året.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg skriver i ett pressmeddelande att köparnas och säljarnas önskemål varit svåra att förena det senaste året.

"Men nu när räntesänkningarna närmar sig vågar köparna agera i högre utsträckning. Man kan säga att säljarna fått medvind i den dragkamp mellan säljare och köpare som präglat marknaden det senaste året", fortsätter han.

Ökad omsättning och högre aktivitet märks av i nästan hela landet. De län med störst ökning av sålda bostäder var Jämtlands på 36 procent följt av Norrbotten på 20 procent.

Det var bara i två län, Blekinge och Kronoberg, som den totala säljvolymen minskade under första kvartalet i år jämfört med 2023.

Linnea Gustafsson/TT