EU:S FRAMTID

Slutet för ”vilda västern” – EU på gång med ny rymdlag

Raketuppskjutningar – snart med nytt EU-regelverk. Bild: Natalya Berezhnaya

Den som vill skräpa ner eller orsaka massiva koldioxidutsläpp i rymden får snart tänka om. EU-kommissionen uppges nämligen planera ny lagstiftning som ska reglera företagens närvaro i rymden, rapporterar Politico.

Det är näringslivet som leder den nya rymdkapplöpningen, men snart kommer aktörer som vill vara aktiva utanför planetens gränser att ha nya regler att rätta sig efter. Enligt Politico är EU-kommissionen på gång med vad som beskrivs som ”världens första omfattande rymdlag”.

Mer konkret uppges projektet handla om en slags etikett som ska kunna användas av företag som opererar i rymden på ett säkert och hållbart sätt. Det ska också handla om att minska utsläppen från exempelvis satelliter och att ta med sig eventuellt skräp hem till jorden igen. Tanken är att företag som vill göra affärer med EU ska vara tvungna att följa de nya reglerna.

– För varje dag som går blir rymden mer lik vilda västern, nu är det dags för europeiska regler, kommenterar den franske EU-parlamentarikern Christophe Grudler.

Enligt Politico finns det i dag väldigt få globala regelverk för närvaro i rymden. Det mest kända antogs av FN 1967 och syftar till att förbjuda spridning av kärnvapen.

Politico: Space is the new ‘Wild West.’ The EU is dying to step in and regulate