”Rymdkapplöpningen drivs nästan helt av näringslivet”

Katarina Tracz

I veckan påbörjade svensken Marcus Wandt sin rymdresa. Till skillnad från 1900-talets rymdkapplöpning drivs avancemangen nu nästan helt av näringslivet, skriver krönikören Katarina Tracz.

Under året som gått har det varit svårt att inte misströsta över omvärldsutvecklingen. Många befarar nu att 2024 kommer vara åtminstone lika nedslående. Inom ett område är dock optimismen och framåtandan påtaglig: rymden. Att svenske Marcus Wandt tidigt i år påbörjar sin rymdresa visar att Sverige är del av en utveckling där rymden får en allt större betydelse.

På senare år har rymdens betydelse vuxit. Från att ha varit en domän som främst associerats med stormakters prestigeprojekt eller enskilda mäns äventyrslust har rymden börjat spela en större roll för framsteg inom forskning, innovationer och på teknikområdet. Samtidigt har geopolitiken knappast försvunnit, tvärtom. Att besitta någon form rymdförmåga har blivit avgörande för länders kapacitet att inhämta underrättelser och säkra kommunikationer.

”Det är privata företag som drivit fram banbrytande innovationer som tillgängliggjort rymden.”

Rysslands anfallskrig mot Ukraina har visat att rymden kan spela en nästintill existentiell roll i konflikter. Att Ukraina under krigets tidiga skede gavs tillgång till Starlink – en konstellation av flera tusen satelliter som tillhandahåller internet från rymden – betraktas som en av de avgörande faktorerna bakom Ukrainas förmåga att bjuda effektivt motstånd mot Rysslands angrepp.

Till skillnad från 1900-talets rymdkapplöpning drivs avancemangen nu nästan helt av näringslivet. Det är privata företag som drivit fram banbrytande innovationer som tillgängliggjort rymden på ett helt annat sätt än tidigare. Små, återanvändningsbara raketer har dramatiskt reducerat kostnaderna för uppskjutning. På samma sätt har mindre, lätta, satelliter gjort det betydligt enklare och billigare att skjuta upp satelliter i omloppsbana.

Främst bland de privata rymdaktörerna är Elon Musks SpaceX. Företaget har varit motorn bakom genombrotten på såväl raket som satellitområdet. Föga förvånande tillhandahåller man också det rymdbaserade internetsystemet Starlink.

”Marcus Wandts rymdfärd är ett illustrerande exempel.”

Men SpaceX framgångar har också banat väg för ett nytt företagande där en ständigt växande skara entreprenörer bedriver verksamhet som på olika sätt är kopplad till rymddomänen. Denna ”omloppsekonomi” karaktäriseras av samarbeten där företag, stater och internationella organisationer samverkar kring olika projekt.

Marcus Wandts rymdfärd är ett illustrerande exempel: Wandt ska resa som projektastronaut åt europeiska rymdmyndigheten, ESA. Resan, som bedrivs i regi av företaget Axiom, kommer att göras med en SpaceX-raket som flygs av en tidigare NASA astronaut. Tills skillnad från den rådande omvärldstrenden som går mot mer slutenhet och regionalisering präglas rymdutvecklingen av internationellt samarbete, på såväl statlig som företagsnivå.

Utvecklingen på rymdområdet sker fort, allt fler delar av livet på jorden påverkas av det som sker i kosmos. Rymden har blivit en accelerator som driver forskning och teknikutveckling framåt. Billigare material och miniatyriseringen av det som skjuts upp har, i kombination med en innovativ start-up anda, fått rymdsektorn att präglas av framtidstro. När nyhetsflödet är beklämmande kan det räcka med att bokstavligen lyfta blicken för att känna hoppet återkomma.

Om krönikören

Katarina Tracz är företagare och analytiker inom säkerhets- och försvarsfrågor