DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Nya attacker mot handelsfartyg

På bilden det USA-ägda fartyget Genco Picardy som attackerades i januari i Röda havet, ett av många handelsfartyg Huthimilisen har beskjutit sedan november. Attackerna fortsätterr. Arkivbild. Bild: Indiska flottan via AP/TT

Mellanöstern (TT-AP)

Huthirörelsens attacker från Jemen mot handelsfartyg i Röda havet fortsätter. En militär talesman för rörelsen, Yahea Sarea, uppger enligt nyhetsbyrån Reuters att attackerna ska trappas upp under den muslimska fastemånaden ramadan, som just inletts.

Huthirörelsen, som kontrollerar stora delar av Jemen, har attackerat handelssjöfarten i Röda havet sedan november förra året. Det sker, enligt rörelsen, i syfte att hindra fartyg med kopplingar till Israel och för att visa solidaritet med palestinierna i Gaza under kriget med Israel.

På måndagen sköts två sjömålsrobotar mot det Singaporeägda containerfartyget Pinocchio, som seglar under Liberiaflagg, i Röda havet. Det uppger den amerikanska militärens centralkommando för Mellanöstern, Centcom, på X. Fartyget skadades inte, enligt samma källa, men USA svarade med sex räder mot mål i Huthiområden i Jemen, mål i form av en undervattensfarkost och 18 sjömålsrobotar.

Enligt Jemens internationellt erkända regering dödades elva personer i samband med de amerikanska, och brittiska, räderna.