DEN SVENSKA EKONOMIN

Svantesson sågar underskottsmål – ”min uppgift att hålla emot”

STOCKHOLM, SVERIGE 20240220Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en pressträff på Berga örlogsbas om nytt stöd till Ukraina.Foto: Stefan Jerrevång / TT / Kod 60160 Bild: Stefan Jerrevång/TT

Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson vill genomföra satsningar och reformer för att stärka landets ekonomi. Men hon säger nej till att införa ett underskottsmål. ”Det är intressant hur snabbt ett grundfundament kan kantra”, säger hon till Aftonbladet.

Finansminister Elisabeth Svantesson, som har beskrivit det som att det just nu är ekonomisk vinter i Sverige, hoppas på en ekonomisk vår till nästa år och en ekonomisk sommar till 2026. Det säger hon i ett reportage i Aftonbladet. Men här och nu är det fokus på att bland annat bygga upp Sveriges försvar och genomföra satsningar på rättsväsendet. Hon vill också stärka arbetslinjen och sänka skatter.

Både finansministerns kollegor i regeringen och representanter från näringslivet har föreslagit att Sverige borde slopa överskottsmålet för att få loss kapital till att genomföra satsningar på exempelvis infrastruktur. Elisabeth Svantesson står fast vid att hon tycker att ett underskottsmål är en dålig idé.

– Det där tycker jag är intressant, hur snabbt en diskussion och ett grundfundament bara kan kantra. Från att det är bra att vi har ordning och reda, till att nu liksom gå över helt åt andra sidan och bara dra på här för att behoven är så stora, säger hon, och tillägger:

– Den tycker jag är intressant och jag tänker att det är min uppgift också att hålla mot.

Aftonbladet: Svantesson: Finns en förväntan att vi ska göra allt