DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Han vill göra Östersund till Norrlands e-sportstad

Alee Farrohi talar om en gigantisk arbetsmarknad efter avslutad utbildning. ” Eleverna blir attraktiva på arbetsmarknaden. Själva gamingmarknaden i Sverige är i miljardklassen. Dessutom läser de it-säkerhet, ett område där det är stor brist på kompetens, inte minst i Norrland.”

Tack vare Alee Farrohi har eleverna på Storsjögymnasiet i Östersund datorspel och cybersäkerhet på schemat. Nu planerar han dessutom ett spel- och teknologievenemang på Östersund Arena: SubZero E-games. Allt för att skapa arbetstillfällen inom datorspel och it – samt för att göra Östersund attraktivt för näringslivets techbolag.

Eleverna som går teknik-, el- och energiprogrammet på Storsjögymnasiet i Östersund kan välja att lägga till e-sport på schemat. Utöver de ordinarie kurserna kan de alltså studera lagsamarbete och strategier inom datorspel som Counter-Strike och diverse andra spel, men också mental och fysisk träning. Alee Farrohi är huvudman och delägare av Honesta skolutveckling, som driver Storsjögymnasiet i Östersund, Guldstadsgymnasiet i Skellefteå och Höga Kusten Teoretiska Gymnasium i Örnsköldsvik.

– E-sport har i dag 650 miljoner tittare över hela världen och ligger inte långt efter fotboll på så sätt. Samtidigt är det något som det pratas väldigt lite om i utbildningsväsendet i Sverige. Där såg jag en möjlighet. Det är ett område som behöver komma in på skolan, säger Alee Farrohi.

Spelandet är bara en del

Möjligheten att läsa e-sport på gymnasiet har väckt stor uppmärksamhet. Dels är det fullsatt i alla tre årskurser på Storsjögymnasiet och idén har spridit sig till gymnasierna i Skellefteå och Örnsköldsvik. Dels har Alee Farrohi märkt av höjda ögonbryn ute bland allmänheten och media.

– Många har en bild av att man bara sitter och spelar utan att ha koll på tid och kost. Men det finns oerhört många som är seriösa och då tillkommer lära om kost och hälsa, ledarskap och organisation, säger han.

Spelandet är bara en del av utbildningen. På skolschemat står också programmering, spelutveckling och it-säkerhet. Alee Farrohi talar om en gigantisk arbetsmarknad efter avslutad utbildning.

– Eleverna blir attraktiva på arbetsmarknaden. Själva gamingmarknaden i Sverige är i miljardklassen. Dessutom läser de it-säkerhet, ett område där det är stor brist på kompetens, inte minst i Norrland.

Eventet som ska sätta Östersund på kartan

I förlängningen vill Alee Farrohi att Östersund ska associeras med e-sport. Detta ska inte bara ske genom gymnasiala utbildningar. Han är också initiativtagare till SubZero E-games, ett stort spel- och it-event som planeras på Östersund Arena den 7-9 juni 2024. Mässan ska inte bara locka spelintresserade ungdomar, utan också tilltala näringslivet, i synnerhet techbolagen. Målsättningen är att samla runt tusen esportare och ännu fler besökare med en gemensam nämnare: kopplingen till spel, it, programmering och cybersäkerhet.

– Hobbyspelare och proffs ska bjudas in till LAN-matcher som streamas över hela Sverige. Målet är att skapa ett underhållningsvärde, men också exponeringsyta mot den del av näringslivet som behöver rekrytera inom it, tech, virtual reality och augmentet reality.

Norrlands motsvarighet till Dreamhack

Alee Farrohi vill att företag ska etablera sig i Östersund och skapa arbetstillfällen inom spelutveckling och tech. Tidigare har kompetensen konkurrerat med varandra i regionen, eller försvunnit söderut i jakt på jobb, menar Alee.

– Ett sådant här event gör reklam för vad som finns här. Blir vi stora inom it och e-sport kommer det att bli attraktivare att vara i Östersund.

Enligt Alee finns det inga liknande svenska event från Gävle och uppåt. Han ser också ett stort upptagningsområde i Norge.

– Det är konstigt med tanke på att vi har så många andra sportcuper. Jag tror att det finns en stor målgrupp att fånga in och många dörrar att öppna, säger Alee som ser positiva följdeffekter för regionen:

– Turistnäringen har kanske inte tänkt på att e-sport kan vara med och bidra. Ta Dreamhack i Jönköping. Det lockar 30 000 ungdomar och vuxna från hela världen till mässan. Alla med koppling till it-världen kan ha intresse av vårt event.

I gott sällskap

Östersunds kommun, med Putte Eby i spetsen, har redan nappat på eventet och vill att Östersund ska vara heltäckande inom sport, oavsett om den sker i den digitala eller fysiska miljön. Med sig har också Alee beslutsfattare och de sponsorer som behövs. Faktum är att projektet inte har stött på något egentligt motstånd.

– Nej, varken från politiken eller från de som driver arenan. Och det tog inte lång tid innan kommunen sa ja till projektet. De har verkligen stöttat mig. Om vi ska ta den här platsen på e-sportkartan så har vi chansen nu och det har man förstått, säger Alee.