DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

EU gör sig redo för Röda havet

Danska fregatten Iver Huitfeldt. Arkivfoto. Bild: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Formellt klartecken väntar för EU:s insats på Röda havet. Parallellt söks enighet i sista stund om ytterligare sanktioner kring kriget i Ukraina.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen räknar med att den politiska enighet kring Röda havet som fanns redan för en månad sedan nu ska bli formell.

– Jag känner mig helt säker på att ett konkret resultat av mötet i dag är en EU-insats till Röda havet. Den är på ett defensivt mandat. Det handlar om att skydda och följa handelsfartygen, säger han på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Danmark har gjort klart att man ska delta i insatsen med fregatten Iver Huitfeldt, som redan åkt iväg för att även kunna vara med i den USA-ledda skyddsinsatsen Prosperity Guardian i samma område.

Även Sverige väntas delta militärt i EU-insatsen, om än inte med några fartyg.

Parallellt jagar EU-länderna vidare efter enighet kring ett 13:e sanktionspaket mot Ryssland. Tiden är dock knapp om det ska gå i tid till tvåårsdagen på lördag av Rysslands förnyade attack mot Ukraina den 24 februari 2022.

Ungern har ännu inte gett klartecken till det senaste förslaget, som EU-ländernas ambassadörer hoppas kunna säga ja till vid ett möte på onsdag.

Wiktor Nummelin/TT