DEN SVENSKA SÄKERHETEN

"Handel och säkerhet går hand i hand"

Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Runt 200 representanter från svenskt och franskt näringsliv träffas på onsdagen i Stockholm. Utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) ser behov av mer och friare handel i ett svårt och spänt världsläge.

– Handel och säkerhet går hand i hand och kan förstärka varandra, säger han till TT.

Näringslivsseminariet i stadshuset är en del av det franska statsbesöket. Den franska exportmarknaden är den åttonde största för Sverige. På importsidan ligger Frankrike på nionde plats.

– Jag ser stor potential för att öka handeln ännu mer med Frankrike. Från svensk sida är det viktiga områden som grön omställning och digitalisering som är intressanta för fransmännen, säger utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Ny handelsstrategi

Regeringen presenterade nyligen en ny strategi för svensk utrikeshandel. Ett övergripande mål är att stärka Sveriges ställning globalt inom just grön och digital omställning.

– Min förhoppning är att det här ska lägga grunden för mer handel. Den franska ekonomin är ju på gång. Svenska företag vittnar om tillväxt och ett stort intresse för svenska lösningar, säger Forssell.

Att jobba för att häva "handelshinder" är viktigt, säger ministern.

– Vi vill från den svenska regeringens sida se mer av frihandelsavtal, och naturligtvis regelförenklingar på den inre marknaden, säger han.

– EU:s del av världshandeln har sjunkit de senaste åren. Det är en mördande global konkurrens.

Ökad protektionism

Johan Forssell ser utmaningar med ökad protektionism i världen och en eventuell framtid med högre tullar, från exempelvis USA.

Han konstaterar att det franska statsbesöket sker vid "en viktig tidpunkt".

– Handel är också säkerhet. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har vi alla blivit varse om att det är viktigt att ha öppna handelsvägar. Annars kan man bli beroende av länder man inte vill bli beroende av.

Joakim Magnå/TT

Fakta

Ett par hundra franska och svenska representanter från politik och näringsliv träffas i Stockholms stadshus på onsdagen. Samarbetsavtal kommer att undertecknas, bland annat inom energisektorn.

Från svensk sida deltar bland andra Ericsson, Vattenfall och Ikea, och från Frankrike MBDA och Airbus.

Flera svenska och franska ministrar deltar, däribland energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M).