DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nato: Det här händer nu

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, hoppas på sällskap. Arkivbild. Bild: Saul Loeb/AP/TT

Politik (TT)

Turkiet kan rösta om Sveriges Natoansökan under tisdagen. Om det blir så återstår fortfarande flera steg för att Sverige ska bli Natomedlem.

För det första, efter att det turkiska parlamentets stora kammare gett sitt godkännande, ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skriva under dokumentet. Det finns inget krav på omedelbar hantering av Erdogan.

När båda stegen är klara överlämnar Turkiet ratificeringen till USA, varpå Sverige också överlämnar anslutningsdokument till USA. Därmed är allt klart från turkiskt håll.

När Finland blev medlemmar överlämnade Turkiets utrikesminister ratificeringen till USA i Bryssel. Det skedde den 4 april förra året, tre dagar efter Erdogans underskrift. Finlands dåvarande utrikesminister Pekka Haavisto lämnade därefter in anslutningsdokumentet – och den blåvita flaggan kunde hissas vid Natohögkvarteret.

I Sveriges process återstår även Ungern. I Ungern är redan alla utskottsbehandlingar klara men parlamentet har ännu inte röstat om den svenska ansökan. Landet har tidigare sagt att man inte kommer att vara sist med att godkänna Sverige, men på sistone har man vacklat på den punkten.

Ungerns parlament är på vinterledighet fram till mitten av februari men en majoritet kan besluta om att extrainkalla parlamentet. Efter en omröstning där ska dokumentet skrivas under av presidenten, Katalin Novak, därefter lämnas dokumenten in till USA och allt är klart.

För Sverige skulle Natomedlemskapet kunna fullbordas på Natos försvarsministermöte i Bryssel den 14–15 februari.

Niklas Svahn/TT