H2 Green Steel säkrar miljardlån

Enligt H2 Green Steels vd Henrik Henriksson har företaget säkrat lånefinansiering på 48 miljarder kronor. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

Stålbolaget H2 Green Steel har säkrat lån på 48 miljarder kronor.

Tillsammans med ytterligare kapitaltillskott gör det att finansieringen av världens första storskaliga gröna stålverk nu är i hamn, meddelar bolaget.

Ståltillverkaren H2 Green Steel har gjort upp om finansiering på 48 miljarder kronor med en grupp investerare, uppger vd Henrik Henriksson på en presskonferens.

Bland långivarna finns bland annat Svensk Exportkredit och EU:s investeringsbank EIB, men också storbanker som BNP Paribas och nederländska ING.

Bolaget har samtidigt fått på plats avtal om kapitaltillskott på 3,4 miljarder kronor från bland annat en Microsoft-fond och tyska Siemens. Detta tillskott gör att aktiekapitalet ökar till 24 miljarder kronor.

Totalt 75 miljarder

Utöver det har H2 Green Steel tilldelats runt 3 miljarder kronor från EU:s Innovationsfond, som finansieras med intäkter från EU:s handel med utsläppsrätter.

De nya tillskotten gör att bolaget säkrat totalt 75 miljarder kronor i finansiering till anläggningen som håller på att byggas i Boden, berättar vd Henrik Henriksson. Det är tillräckligt för att starta produktionen i slutet av 2025.

– Vi har nu fått ihop en struktur och ett paket för att ställa om en av de smutsigaste industrierna i världen, säger han.

Kritik mot lönsamheten

Trots miljardinvesteringarna har H2 Green Steels fossilfria projekt inte mottagits med lovord från alla håll.

I november presenterade forskaren Magnus Henrekson en rapport, finansierad av bland andra finansprofilerna Christer Gardell, Rune Andersson och Carl Bennet, om riskerna med de megaprojekt som är igångsatta i Norrbotten.

Enligt Magnus Henrekson riskerar stålprojekten Hybrit och H2 Green Steel att bidra till högre elpriser och dessutom bli olönsamma, vilket kan få konsekvenser för många kommuner i norra Sverige.

Från H2GS har man dock återkommande slagit ifrån sig kritiken.

"Ingen har granskat vår verksamhet mer noggrant än de som finansierar vårt projekt. Det enorma stödet från våra långivare, investerare och EU:s Innovationsfond är en sann kvalitetsstämpel för H2 Green Steel som bolag", säger Henrik Henriksson i ett pressmeddelande på måndagen.

Fakta

H2 Green Steel grundades år 2020 i syfte att producera näst intill fossilfritt stål i stor skala i Boden i Norrbotten.

I Boden byggs en stor fabrik där stålet ska börja produceras från slutet av 2025. Antagligen behövs runt 1 500 personer för själva produktionen i Boden.