RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Kraftiga räntesänkningar väntas i år

Marknaden och ekonomer räknar med väsentligt lägre räntor i slutet av 2024. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen föll inte riktigt så mycket som de flesta hade räknat med i december.

Men både marknaden och bankernas ekonomer ser trots det en serie sänkningar av styrräntan framför sig i år – vilket kan ge tusentals kronor till pressade bolånetagare.

I prissättningen på marknaden väntas i år 5-6 sänkningar av styrräntan på 0,25 procentenheter var. Det skulle trycka ned styrränta från dagens 4,00 procent – den högsta sedan finanskrisen – till någonstans kring 2,50-2,75 procent i december.

Tusentals kronor per månad

Skulle de rörliga boräntorna hänga med nedåt fullt ut på en sådan resa nedåt skulle räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner med rörliga räntor krympa ihop med med i runda slängar 40 000-45 000 kronor – om man räknar bort effekter av ränteavdraget.

Per månad skulle detta ge 3 300-3 750 kronor mer i hushållskassan.

Storbanken SEB:s ekonomer tror dock att räntepressade bostadsägare får nöja sig med ungefär hälften av det marknaden räknar med. I deras prognos ligger just nu tre räntesänkningar till 3,25 procent i december.

Swedbanks ekonomer räknar med fyra sänkningar till 3,00 procent,

Både vice riksbankschef Per Jansson och riksbankschefen Erik Thedéen har i princip dragit ett streck över den prognos för styrräntan som presenterades i november, där det varnades för att det kan bli en höjning till i början av 2024. De har i stället konstaterat att inflationen faller på bred front och enligt Jansson finns det en risk att inflationen snart kan hamna under inflationsmålet igen – en situation som präglade åren före pandemin och den påföljande inflations- och räntechocken.

Första sänkningen närmar sig

Nästa räntebesked väntas den 1 februari. Det är i princip ingen som tror att det blir en sänkning av styrräntan redan då. Men att det blir under första halvåret är de flesta överens om.

Enligt storbankernas ekonomer kommer första sänkningen först i maj-juni någon gång, medan räntemarknadens aktörer inte utesluter en sänkning redan i mars.

Sannolikheten i prissättningen på marknaden för en sänkt styrränta i mars ligger i dagsläget på 40 procent. Och i maj är första sänkningen helt inprisad av marknadens aktörer, med en viss sannolikhet för att Riksbanken till och med slår till med en andra sänkning.

Joakim Goksör/TT