DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Tre månaders lönearbete på 23 år – nu ska hon vända utvecklingen

Caféjobbet i Malmö kan bli vändningen för en kvinna som tillbringat decennier i arbetslöshet. Genrebild. Bild: Janerik Henriksson/TT

45-åriga Bushra Al Aboudi är kvinna, född utanför Europa och lågutbildad. Statistiskt sett är hennes chanser att hitta ett arbete bland de sämsta i Sverige. Men hon har en plan för hur hon ska vända utvecklingen, berättar hon i en intervju med Sydsvenskan.

Bushra Al Aboudi kom till Sverige från Irak år 2000 och har sedan dess endast haft en anställning på McDonalds som varade i tre månader. Som kvinna med kort utbildning – endast fyra års skolgång – och bakgrund i ett utomeuropeiskt land tillhör hon gruppen som har allra svårast att få ett arbete i Sverige.

Nu genomför Bushra Al Aboudi en arbetspraktik på Café Nora som ägs av Malmö stad, något hon hoppas ska ge fortsatta möjligheter till ett liv med arbete.

– Den första månaden var jag tyst och blyg, jag var rädd för att göra fel. Nu känner jag mig självständig, mer levande. Jag längtar hela tiden till jobbet, säger Bushra Al Aboudi till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: Hon har sämst odds på arbetsmarknaden – men hoppet lever