DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Tidspress i Natoprocessen – nya val kan försena

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte godkänt den svenska Natoansökan. Arkivbild. Bild: Denes Erdos/AP/TT

Politik (TT)

USA:s utrikesminister Antony Blinken tror att Turkiet kan godkänna Sveriges Natoansökan "inom några veckor". Får han rätt kan den svenska flaggan hissas när Natos försvarsministrar möts i mitten av februari.

Men dröjer klartecknet riskerar turkiska lokalval att sätta ytterligare käppar i hjulen.

I nästa vecka öppnar parlamentet i Ankara igen efter nyårsledigheten. På bordet ligger den svenska Natoansökan redo för ratificering, efter att parlamentets utrikesutskott gav grönt ljus på annandagen. Men inget datum är bestämt ännu för omröstningen i den stora kammaren.

När president Recep Tayyip Erdogan tog emot Antony Blinken i trettonhelgen upprepade han kravet på att Turkiet vill köpa F-16-plan av USA och att affären har koppling till den svenska Natoansökan. Men den amerikanska kongressen vill inte godkänna försäljningen förrän Turkiet gett grönt ljus till att släppa in Sverige i försvarsalliansen.

Det är läget just nu.

Turkisk valkampanj

Blinken lät ändå ganska optimistisk efter besöket och sade att han tror att Turkiet kan godkänna Sverige inom några veckor.

Om så blir fallet kan den svenska flaggan hissas utanför Natos högkvarter i Bryssel den 14–15 februari i samband med att försvarsministrarna möts. Då kan försvarsminister Pål Jonson (M) för första gången delta som fullvärdig medlem på ett Natomöte.

Men om det turkiska parlamentet inte har godkänt ansökan i februari kommer processen att dra ut på tiden. Den 31 mars ska bland annat nya borgmästare väljas i turkiska städer och parlamentet tar därför ledigt för valkampanjande i slutet av februari, enligt turkiska medier.

Ytterligare en osäkerhetsfaktor är hur Ungern agerar. Tidigare har premiärminister Viktor Orbán sagt att hans land inte kommer att vara sist att godkänna Sverige. Samtidigt skjuts ratificeringen upp gång efter gång och ungerska politiker är missnöjda med att svenska politiker kritiserat brister i demokratin och rättsväsendet i landet.

Vinterstängt

Inte heller i Budapest är något datum bestämt för omröstningen om den svenska ansökan. För tillfället har parlamentet vinterstängt och öppnar först i februari.

I maj är det två år sedan Sverige och Finland gemensamt ansökte om medlemskap i Nato. Och i april är det ett år sedan Finland blev Natomedlem.

Maria Davidsson/TT