DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Dyrare frakt när fartyg tvingas runt Afrika

Den amerikanska jagaren USS Gravely ingår i skyddsstyrkan i Röda havet. Arkivbild. Bild: John C. Clark/AP/TT

Ekonomi (TT)

Nu har omkring 18 stora fraktrederier valt att undvika det oroliga Röda havet för att istället runda Afrika med sina fartyg, enligt FN. Följden blir längre restid och ökade kostnader.

"Ett betydande antal företag, runt 18 rederier, har redan beslutat att omdirigera sina fartyg runt Sydafrika för att minska attackerna mot fartyg", säger Arsenio Dominguez, chef för FN:s sjöfartsorganisation IOM, i ett uttalande.

"Detta medför ytterligare tio dagars restid och negativa följder för handeln och ökade transportkostnader", fortsätter han enligt AFP.

Den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen anklagas för att har utfört en rad attacker mot handelssjöfart i Röda havet sedan november.

Motivet sägs vara en reaktion på Israels offensiv i Gaza efter terrorstämplade Hamas angrepp på Israel den 7 oktober. Huthirörelsen säger sig vilja angripa fartyg som har kopplingar till Israel eller är på väg till israeliska hamnar.

En USA-ledd skyddsstyrka har börjat patrullera i området för att förhindra attacker. Trots det har flera attacker skett.