KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Ledare: Bättre att göra rätt än att göra för snabbt

Från vänster klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD) presenterar regeringens klimathandlingsplan under en pressträff. Bild: Jessica Gow/TT

Kritiken mot regeringens klimathandlingsplan bygger på orealistiska föreställningar om när vi kan nå nettonollutsläpp, skriver Peter Wennblad på SvD:s ledarsida.

Oppositionen har faktiskt rätt i att den nya klimathandlingsplanen inte kommer att leda till att Sverige når de kortsiktiga utsläppsmålen till 2030.

Men de har fel att det skulle vara en svaghet, skriver han.

"Att handlingsplanen har ett långsiktigt perspektiv – nettonollutsläpp senast år 2045 – är tvärtom den stora styrkan"

Den borgerliga regeringens handlingsplan grundar sig på en insikt som förra regeringen saknade. Att omställning tar tid och att utsläppsminskningar inte kan stampas fram ur marken.

En omställning kräver i sin tur en ambitiös energipolitik med fokus på utbyggnaden av kärnkraft, vindkraft, utbyggda elnät och nationell laddinfrastruktur.

"Sammantaget är det både klokt och nödvändigt att handlingsplanen är så tydligt inriktad på att skapa förutsättningar för att långsiktigt sänka utsläppen", skriver han.

SvD Ledare: Göra rätt är bättre än att göra snabbt