REGELKRÅNGLET

”Lagen är bara ett viktigt vapen för den som gillar att skjuta sig i foten”

ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige 2017 skapade köer och förseningar. Bild: Johan Nilsson/TT

Kraftig administrativ börda men inga tydliga förtjänster. Så sammanfattas lagförslaget om att återinföra obligatoriska ID-kontroller på bussar och tåg i en ledare i SvD. ”Illa berett och direkt amatörmässigt utformat, med tydliga spår av hastverk och beställningsjobb”, konstaterar tidningen.

Förslaget innebär att tåg- och bussoperatörer som släpper ombord personer utan giltiga ID-handlingar kan få böta upp till 250 000 kronor. SvD tar upp att åtgärden testades 2016 och 2017 och att den då orsakade ett smärre kaos i Öresundsregionen, med kraftiga förseningar och pendlare som ville byta jobb.

Inte heller gjorde lagen någon större skillnad när det kom till att förhindra brott eller minska antalet asylsökande, menar SvD, som också hänvisar till att en rad kritiska remissinstanser.

”Förslaget är kort sagt ogenomtänkt i sak. Men det är dessutom – som Lagrådet och ett flertal remissinstanser nödgas påpeka – illa berett och direkt amatörmässigt utformat, med tydliga spår av hastverk och beställningsjobb”, skriver Mattias Svensson i SvD.

SvD: Regeringens första förenkling