SVERIGES ENTREPRENÖRER

Från analfabet till ingenjör: Nu löser hon kompetensbristen i teknikbranschen

Bild: Izabelle Nordfjell/TT

Trots att Zozo Hassan började sin skolgång som 14-åring efter en svår uppväxt på flykt och synproblem, har hon lyckats ta sig igenom en rad utmaningar för att bli ingenjör, skriver Ny Teknik.

Identitetskrisen var allra värst. Med sin bakgrund som kvinna, invandrare, person med funktionsnedsättning och utan familjemedlemmar i liknande yrken kände hon sig inte representerad inom ingenjörsbranschen.

– Visst, det är svårt att ha exakt samma bakgrund som jag har, men där fanns ingen som ens liknade mig och generellt var det ingen bred representation av olika bakgrunder, säger hon.

Efter en tid på en psykologiutbildning i London, återvände Zozo till Sverige och utbildade sig till högskoleingenjör i innovation och produktdesign.

Nu arbetar hon på Scania och driver konsultbolaget Techfusion, som syftar till att matcha utlandsfödda ingenjörer med svenska teknikföretag.

Enligt Zozo Hassan finns det en brist på förståelse hos arbetsgivare om att kompetensen redan finns i Sverige och arbetar för att underlätta mötet mellan arbetsgivare och utlandsfödda tekniker.

Ny Teknik: Från analfabet till ingenjör – nu hjälper hon andra in i teknikbranschen