ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: Lönegolvet hotar tillgången till livsmedel

”Vi uppmanar Östergötlands politiker att ta ställning för att länets företagare ska kunna anställa de medarbetare de behöver, oavsett från vilket land de kommer”, skriver Annika Bergman ordförande för Gröna Arbetsgivare. Bild: Eva-Lena Johnsson

Den svenska regeringens nya regler för arbetskraftsinvandring kan hota tillgången på livsmedel och råvaror från skogen, skriver Annika Bergman, ordförande för Gröna Arbetsgivare på Folkbladets debattsida.

Den 1 november höjdes försörjningskravet till 27 360 kronor per månad för utländska arbetare från icke-EU-länder, innebär att många arbetsgivare måste höja löner betydligt för att behålla sina medarbetare.

Det sätter käppar i hjulen för många företag inom lant- och skogsbruk är beroende av utländsk arbetskraft eftersom det råder brist på inhemska arbetstagare.

Bergman varnar för att detta kommer att leda till högre kostnader, mer byråkrati och potentiellt till en minskad livsmedelsproduktion, vilket i sin tur hotar Sveriges självförsörjning.

Regeringens åtgärder är ett politiskt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen och uppmanar Östergötlands politiker att stödja företagarens möjlighet att anställa nödvändig arbetskraft, oavsett ursprung.

Folkbladet: Tillgången på livsmedel hotas av regeringens lönegolv