EU:S FRAMTID

Klart: EU och Chile har skrivit under fördjupat handelsavtal

Chiles utrikesminister Alberto van Klaveren och Valdis Dombrovskis, EU:s kommissionär för handel, möttes i Bryssel för att skriva under avtalet. Bild: Claudio Centonze

Med ambitionen att både förstärka det politiska samarbetet och främja handel och innovation, har EU och Chile undertecknat två nya avtal. Det handlar dels om ett ”Advanced Framework Agreement”, dels om ett ”Interim Trade Agreement”, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Tanken är att avtalen ska förstärka relationerna mellan EU och Chile genom att skapa ekonomiska möjligheter och samarbeten inom exempelvis mänskliga rättigheter, jämställdhet och hållbar handel – bland annat kopplat till tillgången på kritiska råmaterial. Avtalen ska enligt EU-kommissionen ses som ett sätt att möta geopolitiska utmaningar.

Avtalet som går under namnet ”Interim Trade Agreement” ska säkerställa att Chile får tillgång till moderniserade handelsregler med EU, som i dag är landets tredje största handelspartner. Avtalet är tillfälligt och gäller från och med att Chile ratificerar det tills dess att det andra avtalet – ”Advanced Framework Agreement” – tas i drift. Det sistnämnda avtalet är det första i sitt slag som EU har ingått med något land i Sydamerika och ska som nästa steg godkännas av Europaparlamentet.

EU och Chile har haft ett handelsavtal sedan 2003. Mellan åren 2002 och 2022 växte handeln mellan partnerna med 150 procent.

European Commission: EU and Chile sign modern and ambitious trade and political agrrements